WSJ’ye konuşan ABD’li kaynaklara göre ABD, şu ana kadar en az 3 adet Patriot hava savunma sistemini çoktan bölgeden çekmiş durumda. Geri çekilen Patriot sistemlerden birinin daha önceki yıllarda Amerikan askerlerinin korunması için Suudi Arabistan’da bulunan Prens Sultan Hava Üssü’nde yer aldığı belirtildi.

ABD’li yetkililere göre bölgede sürekli olarak varlık gösteren en az bir adet uçak gemisi, Orta Doğu’dan çekilerek askeri ihtiyaçların baş gösterdiği başka bölgelere kaydırılacak. ABD tarafından açıklanan verilere göre geçen yıl itibarıyla ABD’nin bölgede yaklaşık 50.000 askeri bulunuyor. 2 yıl önce bu rakam yaklaşık 90.000’leri görerek zirveye ulaşmıştı.

ABD’li yetkililer bölgede yer alan Terminal Yüksek İrtifa Bölgesel Savunma (THAAD) Sisteminin de geri çekilmesi için öneride bulundu ancak yetkililere göre sistem şu an için bölgede kalmaya devam edecek.

Yetkililere göre geri çekilen sistemler arasında gözlem İHA’ları da yer alıyor. Bu sistemlerin Çin ve Rusya’ya karşı kullanması ve Orta Doğu’dan çekilmesi planlanıyor.