“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeyde’yi geçen ay Libya’nın 14 bakanı ile birlikte Ankara’da ağırladı ve Libya’nın bağlılığı konusunda hiçbir şüphe bırakmadı.

Mart ayında Trablus hükümetinde yapılan değişikliklerin ardından iki ülke; enerji, ülkenin yeniden inşaası ve ortak projeler konusunda anlaşmalar imzaladı ve Türkiye, çatışma sonrası Libya’daki rolünü sağlamlaştırdı.

M5 dergisinden Adem Kılıç’ın çeviri haberine göre, analizde Ankara; Libya Ulusal Ordusu tarafından Nisan 2019’da başlatılan büyük bir saldırı karşısında Halife Hafter’e karşı Trablus hükümetini destekledi. Askeri teçhizat ve gelişmiş insansız hava araçları göndererek operasyonlarda büyük etki oluşturdu. Bu hamleleri ile aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki iddialarını pekiştirdi.

Ankara, geçtiğimiz dönemlerde devrik lider Kaddafi hükümetiyle yapılan yaklaşık 20 milyar dolarlık altyapı anlaşmalarının yeniden canlanmasını sağladı ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervleri ile ilgili avantaj elde etti.

Libya’daki çatışmaya dahil olan diğer ülkelerden bazıları BM ambargosunu ihlal etti. Ancak burada odak noktası Türkiye oldu. Çünkü olayların gidişatını değiştiren Ankara’nın müdahalesiydi. Ankara, tüm kınamalara, karşı açıklamalara ve müdahale uyarılarına rağmen planını sürdürdü.

Ve tüm bu gelişmelerden sonra Türkiye, Libya’da Aralık ayında gerçekleşecek seçimleri öncesinde ülkeyi istikrara kavuşturmak için en avantajlı ve iyi durumdaki ülke. Ankara şimdi kartlarını doğru oynarsa, bölgesel ve küresel güçlerle uzun süredir sorunlu bağlarını da bu etkin gücü ile yeniden güçlendirme olanağına sahip.

Türkiye’nin Libya’dan tamamen çekilmesi artık pek olası değil. Dibeyde’de Türkiye’nin yardımına duyulan ihtiyacın altını her fırsatta çiziyor.

Önümüzdeki günlerde NATO’nun 30 üyesi Brüksel’de toplanacak. Bu zirve, Türkiye’ye Libya’daki rolünü kabul ettirmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Türkiye’nin Libya hükümetleri ile yaptığı anlaşmalar böyle bir zirvede tüm liderlere birebir görüşmelerde anlatılacak ve Aralık ayında artık tamamen tartışılmaz hale gelecek.

Türk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank geçen ay yaptığı açıklamadaki gibi; “2021 sonunda yapılacak seçimlerle Libya’yı çok farklı bir dünya bekliyor.” ve görünen o ki bu yeni dünya Türkiye etkisinde kurulacak…”

Editör: Haber Merkezi