Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yeni edindiği Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarını 24 Ağustos’taki bağımsızlık günü askeri geçit töreninde sergileyecek. Suspilne Haber Ajansı’ın verdiği bilgilere göre yeni dronların geçiş sırasında mekanize bir sütunda bir traktör-römork üzerinde taşınacak. Türk insansız hava aracı (İHA) üreticisi Baykar Makina tarafından geliştirilmiştir.

M5 derğisi Adem Kılıç tarafından türkçeye çevrilen Amerikan Defence Blog’da yayımlanan habere göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, askeri modernizasyon programı kapsamında 2019 yılında altı adet Bayraktar TB2 İHA satın aldı. Uçağın başarılarını ispat etmesinin ardından Ukrayna Donanması, ilave olarak 6 adet Bayraktar TB2’den oluşan ayrı bir sipariş daha verdi. 

Bayraktar TB2 insansız muharebe hava aracı 150 kg’dan fazla yük taşıyabiliyor, 22.500 feet’e kadar uçabiliyor ve 24 saatten fazla havada kalabiliyor.

2014 yılında Türk ordusunun envanterine giren Bayraktar TB2 insansız hava araçları şu anda Türkiye, Ukrayna, Polonya, Katar ve Azerbaycan tarafından kullanılıyor.

Son yıllarda Türkiye’nin savunma ve havacılık şirketleri, üretim ve ihracatlarının yanı sıra araştırma ve geliştirmede de önemli başarılara imza attı. Türkiye, dünyada kendi insansız hava aracını üretebilen altı ülke arasında yer alıyor.