Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında koronavirüs sürecinde başlayan gerilim tırmanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'le ilgili bir açıklama daha yaptı.

Pompeo, şöyle konuştu:

- Aralık ayı hatta daha da öncesinde vakalar olduğunu biliyorlardı, alarm zillerini çalan, ‘bir sorun var' diyen doktorları vardı, bu kişileri susturdular, gazetecileri ülkeden attılar, otoriter rejimlere özgü her şeyi yaptılar.

- Başkan Donald Trump'ın dediği gibi, başka şekilde davransalardı, bugün binlerce kişi daha hayatta olabilirdi ve küresel ekonomi çok daha az yıkıma uğrardı.

- Bugün dünya sahnesinde ABD ve tüm Batı hükümetleri açısından en tehlikeli düşmanın Çin olduğunu söylemek mümkün. 

- Bence tüm dünya artık uyanıyor. Avrupa Birliği daha geçen gün yaptığı açıklamada, Çin'in Avrupalılar üzerinde oluşturduğu tehdit konusunda saf davrandıklarını söyledi.

- Bence artık tüm dünya, bu otoriter rejimin bizden farklı olduğunu görebiliyor. Burası demokrasi. Hükümetimiz özgürlükleri korumak, haklarımızı güvenceye almak için çalışıyor.

- Onların hükümeti bundan çok farklı. Ülkenin batısında sırf dini inançlarından ötürü bir milyon kişiyi hapsediyorlar. Bunun çocuklarımız, torunlarımız için oluşturduğu sıkıntıyı görebiliyoruz. Kararlıyız.

- Ordumuzu güçlendirerek doğru şeyleri yapacağız, diplomatik alanda doğru şeyleri yapacağız, onlarla daha iyi bir ticaret ilişkisi kurmaya çalışacağız.

- Nihayetinde Çin Komünist Partisi bir karar vermek zorunda: Tüm dünya genelinde insanlık için daha iyi neticeler yaratmaya çalışan ülkelere medeni toplumun bir üyesi olarak gerçekten katılmak istiyorlar mı?

- Sovyetler Birliği tarihini hepimiz biliyoruz. Bu gezegende çok uzun bir zaman otoriter rejimlerin yaptıklarına eşdeğer davranışlar mı göstermek istiyorlar?

- Eğer bunu yaparlarsa, biliyorum ki Başkan Trump Amerikan halkını korumak için doğru olan adımı atacaktır.