ABD Büyükelçisi Sung Kim, Endonezya hükümetindeki muhataplarıyla görüştükten sonra ziyareti iptal etmeye karar verdiklerini belirtti.

ABD, LGBT elçisinin Endonezya'ya yapacağı geziyi iptal etti. Karar, Endoezya’nın en etkili İslami grubunun ziyarete itiraz etmesi üzerine gerçekleşti. ABD'nin LGBT elçisi Jessica Stern, Güneydoğu Asya gezisi kapsamında önümüzdeki hafta Endonezya'yı ziyaret edecekti.

Endonezya Ulema Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, ziyaretin ülkenin dini ve kültürel değerlerine zarar vereceğini söyledi. Konsey, “Dindar ve medeni bir millet olarak bize misafire hürmet etmemiz emredildi. Ancak buraya geliş amacı milletimizin din ve kültürünün asil değerlerini bozmak olan misafirleri de kabul edemeyiz” açıklamasını yaptı.

Konseyin genellikle sigara ve yogaya karşı kararlar da dahil olmak üzere fetvalar yayınladığı, yasal olarak bağlayıcı olmasa da, pek çok sadık Müslüman’ın bu tür hükümlere uyduğu belirtiliyor.

ABD Büyükelçisi Sung Kim, ABD'nin LGBT kişilerin insan hakları konusunda diyaloğu sürdürmeyi umduğunu, ancak Endonezya hükümetindeki muhataplarıyla görüştükten sonra, Özel Elçi Stern'ün Endonezya ziyaretini iptal etmeye karar verdiklerini belirtti.

ABD'nin LGBT elçisi Endonezya'ya giremedi

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLI

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya, muhafazakar Aceh eyaleti dışında LGBT’yi yasaklamıyor. Ancak, bu yılın başlarında, Başkan Yardımcısı Ma'ruf Amin Müslüman öğretmenlerin katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada LGBT faaliyetinin sapkın bir cinsel davranış olduğunu söyledi.

LGBT elçisi, ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu bünyesinde “LGBT kişilerin İnsan Hakları Özel Temsilcisi” adındaki pozisyonu ifade ediyor. Söz konusu birimin amacı, ABD hükümetinin dünyanın her yerindeki LGBT kişilerin insan haklarını destekleme çabalarını denetlemek olarak gösteriliyor.

Editör: Haber Merkezi