Rusya'nın Ukrayna işgaline yaptırımlarla karşılık veren başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin savaşa doğrudan girmekten kaçınmalarının nedeni ortaya çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, aralarında Avangard hipersonik füzenin de bulunduğu birçok yeni silah sistemini kamuoyuna duyurduğu açıklamasında bu silah sistemleriyle dünyanın her yanındaki hedeflerin vurulabileceğini belirtmiş ve ABD'nin füze savunma sistemlerini alt edebileceklerini savunmuştu. Vladimir Putin, hiçbir ülkenin yakın gelecekte bunu başaramayacağını iddia etmişti.

Hipersonik füzeler, ses hızından beş kat daha hızlı gidiyor ve Batı dünyası tarafından geliştirilen herhangi bir füze savunma sistemi tarafından vurulamıyor. 

Rusya, Kinzhal hipersonik füzelerini Ukrayna'da kullandığını iddia ederken, analistler bu teknolojinin ilk kez savaş alanında kullanıldığını söyledi. 

Chatham House düşünce kuruluşundan Mathieu Boulègue, hipersonik silahların 'oyun değiştirici' olduğunu söylerken, "Hipersonik füzeler kendilerini hedef alan füzesavar sistemlerinden, havanın akışkanlığını kullanarak havada hareket ederek kaçabiliyor. Bu çok büyük bir yenilik. Bilim kurgu gibi ama gerçek. Mevcut nesil ve hatta belki de gelecek nesil hava savunma sistemleri bu hipersonik silahlarla boy ölçüşemez” ifadelerini kullandı.

ABD, İngiltere ve Avustralya, 'neredeyse bilim-kurgu filmlerini andıran' Rus teknolojisine yetişebilmenin hayati öneme sahip olduğunu açıkladı.

İngiltere, ABD ve Avustralya, Rusya'nın Ukrayna'da hipersonik silahları test ettiğini iddia etmesinin ardından bu füzeleri vurabilecek bir teknoloji üzerinde birlikte çalışma kararı aldı. AUKUS güvenlik anlaşması, gelişmiş yüksek hızlı silahlar konusundaki işbirliğini, elektronik savaş ve siber yeteneklerin paylaşımını da içerecek şekilde genişletilecek. 

Editör: Haber Merkezi