Taliban, Afganistan'da artık tamamen hakim oldu ve kendi kurallarına göre şehirleri yönetmeye başladı.

Ülkeden vahşet iddiaları peş peşe gelirken, Kasap Baradar lakaplı Molla Abdülgani Baradar ve heyeti dün gece Katar’dan Kandahar’a iniş yaptı. 

20 yıl sonra ilk kez ülkeye giriş yapan Baradar’ın destekçileri sloganlar atarak sevinç gösterisi yaptı.

Taliban’ın kurucularından biri olan ve ölmeden önce Molla Ömer’in en güvendiği isimlerden biri olan 53 yaşındaki Baradar’ın ülkenin yeni lider olması bekleniyor. 

Taliban’ın kurulduğu Kandahar’da büyüyen Baradar 1996’dan 2001 yılına kadar ülkeyi yöneten Taliban’da farklı görevlerde bulunmuştu. Şiddete başvurması ve infazları nedeniyle "Kasap Baradar" olarak tanınıyor.

ABD’nin müdahalesi sonrasında kaçan Baradar daha sonra Pakistan’da hapis yattı. Üç yıl önce ABD hükümetinin talebiyle serbest kalan Baradar o zamandan beri Katar’ın başkenti Doha’da yaşıyordu.

Öte yandan İngiliz tabloid gazetesi Daily Star da, Taliban’ın insanları öldürmeye başladığına dair iddialar ortaya attı. Özellikle ülkenin güneyindeki Kandahar’da çekildiği iddia edilen fotoğraflarda Taliban’ın toplu mezar kazdığı ve çok sayıda cesedi buraya attıkları görülüyor.

Taliban’ın toplu mezar kazdığı ve “hain” olarak tanımladığı insanları öldürerek buraya attığı görüntüler arasında yer alıyor.

Daily Star gazetesi, “Afgan hükümetiyle, ordusuyla, NATO’yla, STK’larla ya da gazetecilerle bağı olan herkesi hain ilan etti” yorumunu yaptı.

Afganistan’da Taliban şiddetinin başladığına dair haberler gelmeye de başladı. 

Kabil’den kaçmak isteyen Afganlara, Taliban’ın şiddet uyguladığına dair haberlerin yayıldığını aktaran İngiliz The Guardian, “ABD’li yetkililer Kabil havalimanına giden Afganlara Taliban’ın şiddet uyguladığını açıkladı. 

Taliban havalimanına güvenli bir geçiş sağlayacakları sözünü vermişti fakat güvenlik noktalarından geçerken kadın ve çocukları dövüp kırbaçladıklarına dair haberler geliyor” ifadesini kullandı.

Taliban'ın burkasını açan bir kadını sokakta vurarak infaz etmesiyle ilgili görüntüler de dünyayı şaşkınlığa uğratırken dehşete düşürdü.

Editör: Haber Merkezi