Polonya-Türkiye ilişkileri, özellikle Türkiye-Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimler ışığında, Ankara’yı önemli bir müttefik konumuna getirdi.

Ziyaret sırasında ülkelerin savunma bakanları, Polonya’yanın Türk keşif ve insansız hava araçlarıyla savaşması için 270 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma Polonya’yı Türk insansız hava araçlarını satın alan ilk NATO ve AB üye ülkesi haline getirdi. Anlaşmaya göre Varşova, 24 adet Bayraktar-TB2 savaş uçağı ve tanksavar füzeleri ile donatılmış dört adet insansız hava aracı satın alacak.

Polonya, Ukrayna konusunda son zamanlarda Ankara-Moskova soğukluğunu göz önünde bulundurarak, Rusya’ya karşı caydırıcı bir güç olarak daha büyük bir rol oynamak için Türkiye’ye yaklaşmaya çalışıyor.

Nisan ayında Polonya hükümeti ve Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Pawel Soloch, NATO görevi kapsamında Türkiye’ye 80’e yakın asker gönderme kararı aldıklarını belirtti. Bu Polonya ordusunun Türkiye’de üstlendiği ilk görev oldu.

Mayıs ayındaki ortak basın toplantısında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun Baltık misyonunun bir parçası olarak Polonya’ya F-16 jetleri konuşlandıracağını da duyurdu.

Ayrıca, Polonya Başkanı Duda’nın yaklaşan NATO zirvesinden sadece bir ay önce Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret, Polonya’nın Türkiye’nin bölgesel güvenlik endişelerini tam olarak anladığını gösteren açık bir işareti olarak da görülebilir.

Bu anlaşma doğrultusunda ilk muharebe insansız hava araçlarının gelecek yıl Polonya’ya teslim edilmesi bekleniyor. Türk yapımı insansız savaş uçakları, Libya, Suriye ve son olarak Dağlık Karabağ ihtilafında konuşlandırılmalarından bu yana geniş çapta tanınırlık kazandı. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ve Irak’ta terörle mücadele askeri operasyonları olarak adlandırdığı operasyonlarda yerli üretim insansız hava araçları kullandı.

Ankara için Polonya ile askeri ortaklık; Türkiye’nin NATO’nun ittifakının güvenliğini sağlama ve Rusya’dan gelen tehditleri caydırma çabalarına katıldığını gösteriyor. Bu yaklaşım, 14 Haziran’da Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinin oturum aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Joe Biden’in beklenen ilk toplantısı öncesinde ABD ile ikili ilişkileri kolaylaştırmaya da yardımcı olacaktır.

Büyüyen Polonya-Türkiye ittifakı ikili bir işbirliğinden çok daha fazlasıdır. Rusya’nın Moldova, Ukrayna ve Gürcistan’a ve ayrıca daha geniş çerçevede Karadeniz bölgesine yönelik saldırgan politikasına yanıt niteliğindedir. Türkiye, Polonya ve Romanya arasında birkaç yıl önce kurulan üçlü işbirliği mekanizmasının bir parçasıdır.

Kuşkusuz bu üçlü işbirliği, siyasi diyalogdan çok, temel olarak çoğunlukla askeri boyuta dayanmaktadır. Dolayısıyla, üçlü paktı geliştirmenin bir sonraki adımı bu paktı başkanlık düzeyine yükseltmek olacaktır.

Ayrıca son yıllarda Türkiye, Visegrad Ülkeler Grubu (V4) ile ilişkilerin geliştirilmesine ilgi duyduğunun sinyallerini vermiştir. Ve Şüphesiz Polonya bunu kolaylaştıracak en iyi ortaktır.

Ayrıca Varşova ile yapılan insansız hava aracı anlaşması, Ankara’nın NATO’nun Rusya’ya yönelik caydırıcılık politikasına desteğini gösterirken, Türkiye’nin önemli ölçüde AB ilişkilerini de güçlendirecektir.

Özetle; Polonya’nın Türk silahlarını satın alması Ankara için iyi bir imaj artışı olsa da, Varşova ile oluşan güçlü ilişkiler sadece Türkiye’nin askeri portföyünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda Doğu Avrupa’da da nüfuz sahibi olmasına yardımcı oluyor.”

Kaynak: M5

Editör: Haber Merkezi