Almanya'nın koronavirüsle ilgili 8 yıl önce bir rapor hazırladığı belirtildi.

Robert Koch Enstitüsü Başkanlığı’nda hazırlanan “Risk Analizi ve Halkı Koruma” başlıklı raporda ‘SARS CoV’ virüsünün mutasyona uğrayıp ‘pandemi’ olacağı, tüm dünyayı etkileyeceği ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olacağı belirtilirken, bu raporun başbakan Angela Merkel ve Alman Meclisi'ne sunulduğu ifade edildi.

Alman hükümetinin de bu rapor nedeiyle sağlık sistemini güçlendirip tüm önlemleri aldığı belirtildi. 

Öte yandan, bugün, Merkel’in açıkladığı tüm önlemlerin o günkü raporda aynen yer aldığı da ifade edildi.

Çarpıcı raporun maddeleri şöyle:

- SARS Cov’un mutasyona uğramış hali olan yeni bir virüs gelecek ve insanların bağışıklık sistemini hızla çökertecek.

- Bu yeni bir tür virüs olacak ve SARS CoronaVirüs, H5N1-Influenza'dan daha ağır sonuçlar doğuracak.

- Çin'den gelen Çinliler veya Çin'e giden 6 ile 10 Alman bu hastalığı yayabilir. Hasta olan salgını 10 kişiye kadar bulaştırabilir.

- Bu yeni virüs, SARS CoV'un farklı bir mutasyonu. SARS CoV'dan farklı olarak insanlara çok daha hızlı yayılacak. Adını henüz koyamadığımız bu virüs, çok yüksek oranda ölümlere yol açacak.

- Kontrolü, AIDS'e neden olan HIV'den daha zor olacak. Belirtileri açısından Modi-SARS ile SARS CoV birbirine çok benzeyecek.

- Bir insandan diğerine bulaşması 5 gün olacak.  Virüs kapan kişide de semptomları 2 ile 14 gün arasında ortaya çıkacak.

- Virüsün belirtileri, yüksek ateş, kuru öksürük, hastaların çoğunda nefes darlığı, röntgen çekildiğinde akciğerlerde çeşitli bulgular, üşüme-titreme nöbetleri, bazen kusma hissi, baş dönmesi, kas ağrıları şeklinde olacak. Ayrıca ishal, baş ağrısı ya da vücutta çeşitli yerlerde egzama benzeri kızarıklıklar olabilir.

- Yeni virüs, özellikle ileri yaşlardaki ve kronik hastalığı olanlarda yüzde 10'lara kadar varan ölümlere neden olabilecek. Çocuk ve gençlerde ölüm oranları yüzde 1'in altında kalacak. Gençler ve sağlıklı insanlar bir haftada bunu atlatacak, ancak yaşlıların tedavileri 60 günü bulabilecek.

-  Virüs için bir ilaç henüz bulunmamış olacak.  Bir aşı ancak ilk virüsten 3 yıl sonra geliştirilebilecek.

-  İnsanların kendilerini koruması için hijyen kurallarına dikkat etmesi, gerekli yerlerde eldiven kullanması, koruma gözlüğü ve maske takması gerekiyor.

- Salgın tüm dünyaya yayılacak. Almanya'ya gelmesi ise fuarlar ve üniversiteleri ziyaret eden yabancı öğrencilerle olacak.

- Virüs, Güneydoğu Asya'dan, vahşi hayvan satılan pazarlardan yayılacak ve insanlara geçecek.

-  En tehlikelisi ilk dalga olacak.

- Daha sonra bunu ikinci ve üçüncü dalgalar takip edecek.

- Böylece üç yıla yayılacak bir pandemi gerçekleşecek.

- Virüse karşı karantina önlemleri, okulların kapatılması, kalabalık yerlerde bulunma yasağı, yakın temas yasağı gerekli olacak.  Virüse kapan kişiler, özel karantina koşullarında tedavi edilmek zorunda olacak.

-  Yaşlı insanlarda ölüm oranı, yüzde 50'yi bulabilir. Üç dalga, 7.5 milyona yakın Almanın hayatına mal olabilir.

-  Bunun için tüm hastanelerde ve her yerde önlemler alınmalı, kişiler kendilerine daha etkin koruyucu önlemler almalıdır.


 

Editör: Haber Merkezi