Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında basının karşısına çıkan Maas açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarının karşısına çıkan Maas, "Türkiye’nin Akdeniz’in doğusundaki sondaj çalışması ile ilgili çok net bir pozisyonumuz var. Uluslararası kanunlara saygı gösterilmesi gerek. Eğer Ankara, Akdeniz’in doğusundaki provokasyonu durdurursa AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme sağlanabilir" dedi.

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta Ankara ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında yapılan anlaşma uyarınca sismik aramalar ve sondaj çalışmaları yapılacağını söylemişti. Bu açıklamayı gündeme getiren Maas, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de 'provokasyon' yapmaması gerektiğini söyledi.

ExxonMobil ve Qatar Petroleum şirketleri geçen yıl Kıbrıs açıklarında, tahmini 142 milyar ila 227 milyar metreküplük rezervle şimdiye kadar keşfedilen en büyük doğalgaz yatağını bulmuştu.

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, ocak ayında, Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya gaz transfer etmek için yeni bir boru hattı anlaşması imzalamıştı. Buna tepki gösteren Türkiye, bölgeye sondaj gemilerini göndermişti.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Mısır'ı Libya'ya askeri müdahale planları nedeniyle eleştirdi.

Bakan Maas, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile Atina'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Berlin’in Mısır'ın Libya'ya askeri müdahale planları konusundaki endişesini dile getirdi.

Alman hükümetinin Libya'daki taraflar ve bölgesel aktörlerle yaptığı görüşmelerle uzun zamandır Libya'daki gerginliği azaltmaya çalıştığını ifade eden Maas, "Askeri görevlendirmelerle ilgili kararlar gerilimi daha fazla tırmandırma tehlikesi getirdiği için memnuniyetle karşılanamaz." dedi.

Heiko Maas, çatışan tarafların Sirte ve Cufra bölgelerini kontrol etmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, çatışmaların daha fazla tırmanmasını önlemek amacıyla "silahlardan arındırılmış bölgeler" oluşturulmasını savundu.

Maas ayrıca Libya'daki tarafları siyasi bir çözüm yolunu açabilecek ve sürdürülebilir bir ateşkes için 5+ 5 biçimindeki müzakerelere dönmeye çağırdı.

Mısır parlamentosu dün Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye Libya'ya askeri müdahale yapmaya olanak sağlayan "ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi verilmesi" yönündeki öneriyi onaylamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Almanya Başbakanı Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan-Merkel görüşmesinde, Libya ve Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi, ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik adımlar ele alındı.

Editör: Haber Merkezi