Avrupa Birliği'nin aşı pasaportu için hazırlık yaptığı, normal pasaportun dışında corona aşı bilgisinin kaydedildiği uluslararası standartta aşı pasaportu olmayanların AB'ye giremeyecekleri belirtildri.

Konuyla ilgili resmi başvuru, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e ulaştırıldı. Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre mektubun sahibi ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. Mektup aynı zamanda diğer 26 AB üyesi ülkeye de iletildi ve bazı ülkelerde bu konuda anlaşma sağlandığı belirtildi.

Mektubun amacı, getirilecek aşı pasaportuyla ekonomik ve sosyal alanda normal yaşama geçişi sağlamak. 12 Ocak tarihli mektuptaki öneriler, muhafazakar kanattan hayli destek görüyor. Alman medyası mektubun içeriğini açıkladı ve AB dışından gelecekler için de aşının şart koşulduğunu vurguladı.

Önümüzdeki iki ayın AB üyesi ülke vatandaşlarının aşılanmasına ağırlık verileceği belirtilen mektupta, “Üye devletler arasında ve üçüncü ülkelerden gidiş-gelişlerin, serbest dolaşımın mümkün olan hızla yeniden tesisi için çalışmak hepimizin önceliğidir. Bu nedenle Covid-19'a karşı aşılanmış kişilerin serbest dolaşımını sağlamalıyız. Bu da bir kişinin başarıyla aşılandığını kanıtlayan, bir standarda bağlanmış bir belgeyle olabilir. Yunanistan'da buna yakında başlanacak ve AB için de model olacaktır” denildi.

Bu kimliği olmayanlar eğer teklif gerçekleşirse AB'ye alınmayacak. Üçüncü ülke vatandaşlarına vize verilmeyecek ve AB içinde serbest dolaşımda da kısıtlama olacak. Trenlere, uçaklara ve diğer toplu taşıma araçlarına, kalabalıklara, alışveriş yerlerine girişler kısıtlanabilecek.