Türkiye'nin sınırları açma kararından sonra binlerce göçmenin Yunanistan kapılarına dayanması Avrupa Birliği'nde paniğe neden oldu.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdığını açıkladı.

Borrel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki hafta yapılacak olağanüstü Dışişleri Konseyi, en son gelişmelere odaklanma ve ortak çalışmalarımızı tüm cephelerde sürdürme fırsatı olacak. Krizi etkin bir şekilde değerlendirmek ve siyasi bir çözüm yolunu açmaya katkıda bulunmak istiyorsak, ortak girişimlerimizin mümkün olan en yüksek etkiye sahip olmasını sağlamalıyız. İdlib ve çevresinde artan çatışmalar, uluslararası barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle görülmemiş bir insanlık dramı yaşanmakta, bu durum bölge ve çevresini olumsuz etkilemektedir.  Avrupa Birliği sahip olduğu imkanlarla bu insani krizi aşmak adına çabalarını ikiye katlamalıdır. Bu nedenle önümüzdeki hafta Dışişleri Konseyi’ni, özellikle Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın talebi üzerine, ortaya çıkan durumu görüşmek üzere olağanüstü bir toplantıya çağırıyorum. Herkes, özellikle Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler himayesinde acilen siyasi bir sürece katılmalıdır. Barınak, yiyecek ve ilaç sağlamak için, sivil nüfusun çektiği acıyı azaltmak için tüm kaynakları seferber etmeye devam etmeliyiz. AB üye ülkeleri de üzerlerine düşeni yapmaya devam ediyor. En savunmasız kişilerin bulunduğu en uzak bölgeler de dahil olmak üzere insani erişim sağlanmalıdır. Aynı zamanda dış sınırlarımızdaki göç durumunu yakından takip etmeye devam ediyoruz. AB-Türkiye Bildirisi’ne uyulması gerekiyor. AB, gelişmekte olan durumu ele almak için Yunanistan ve Bulgaristan’ı desteklemeye devam etmektedir.”