İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Azerbaycan'a ait MiG-29’lar Ukrayna’da vuruldu: Rus basını iddia etti

Azerbaycan'a ait MiG-29’lar Ukrayna’da vuruldu: Rus basını iddia etti

Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçaklarının, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’da vurulduğu iddia ediliyor. Rus basını tarafından ortaya atılan iddiaya göre Ukrayna'daki Lviv Devlet Havacılık Onarım Fabrikası’nda bakım ve modernizasyon faaliyetleri için bulunan Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçakları fabrikaya Rusya tarafından yapılan saldırı sırasında vuruldu.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçaklarının, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’da vurulduğu iddia ediliyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, dördüncü gününde devam ediyor. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı yönelik taarruzu ile başlayan savaşta, her iki taraf da önemli kayıplar yaşıyor. Rusya Federasyonu, savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna’ya ait kritik tesisleri Kalibr Seyir Füzesi ile hedef aldı.

Hedef alınan havalimanı ve fabrika gibi kritik tesisler arasında, Ukroboronprom şirketine bağlı Lviv Uçak Tamir Fabrikası da bulunuyor. Rus medyası tarafından ortaya atılan bir iddia, Lviv Uçak Tamir Fabrikası’nı gündeme taşıdı. İddiaya göre; Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 (NATO Rapor Adı: “Fulcrum”) tipi savaş uçakları, bakım ve modernizasyon faaliyetleri için Lviv Fabrikası’ndaydı. Rusya Federasyonu’nun Lviv Fabrikası’na yönelik taarruzu esnasında, sayısı tam olarak bilinmeyen bu MiG-29’ların da kullanılamaz hale geldiği iddia ediliyor.

Ukrayna devletine ait Ukroboronprom şirketine bağlı Lviv Uçak Tamir Fabrikası, bir süredir Ukrayna Hava Kuvvetleri envanterine bulunan MiG-29 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyordu. Modernizasyon kapsamında Ukrayna’ya ait MiG-29MU1 (modernizasyon sonrası MiG-29MU2) savaş uçakları hem modern aviyoniklerle donatılıyor hem de gövde ömürleri 8000 saatten 12000 saate çıkarılıyordu.

Azerbaycan-MiG-29

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından geliştirilen Mikoyan MiG-29, gerek eski Sovyet ülkeleri gerekse Mısır ve Suriye gibi birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. SSCB tarafından NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılan F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon ve F-16 Hornet tipi savaş uçaklarına karşı geliştirilen MiG-29, dördüncü nesil bir savaş uçağıdır.

Çift motorlu bir uçak olan MiG-29, halihazırda Azerbaycan, Bulgaristan, Hindistan, Rusya, Suriye, Ukrayna, Belarus ve Özbekistan’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunmaktadı