İngiltere'de başbakanlık yarışında adı öne çıkan Dışişleri Bakanı Liz Truss'un göçmenlerle ilgili Türkiye planı ortaya çıktı.

Daha önce göçmenleri Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme kararı alan İngiltere büyük tepki çekmişti. Bu kararın uygulanması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından son anda engellenmişti.

Başbakan Boris Johnson'ın istifa kararı sonrasında Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık yarışında öne çıkan isimlerden biri olan Dışişleri Bakanı Truss'ın milletvekilleriyle yaptığı özel görüşmelerde sığınmacıları Türkiye'ye gönderme planını gündeme getirdiği belirtildi.

Muhafazakar milletvekili Christopher Chope, Truss'ın başbakan olması halinde sığınmacıları Ruanda dışında farklı ülkelere de gönderme planına sıcak baktığını aktardı. Truss'a yakın bir kaynak da İngiliz bakanın bu konuda Türkiye'yle müzakereye sıcak baktığını belirtti.

The Times gazetesi, İspanya seçeneğinden vazgeçildiğini ancak Türkiye'nin göçmenlerin gönderileceği olası ülkeler arasında yer aldığını yazdı. Haberlerde halihazırda Türkiye'nin dünyada en fazla sığınmacıya ve mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna dikkat çekildi.

Resmi kayıtlara göre geçen yıl 28 binden fazla göçmen küçük teknelerle Avrupa'dan İngiltere'ye geçiş yaptı.

Editör: Haber Merkezi