Yerel basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Alvi, Başbakan Han’ın çağrısının ardından Meclisin feshedildiğine ilişkin resmi bildirim yaptı.

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakan Yardımcısı Faruk Habib, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 90 gün içerisinde seçimlerin yapılacağını duyurdu.

Han'a karşı güvensizlik oylaması, Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa'nın 5. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Anayasa'nın 5. maddesinde, "Devlete bağlılık her yurttaşın temel görevidir. Anayasa'ya ve yasalara itaat, nerede olursa olsun her vatandaşın ve Pakistan'daki diğer herkesin yükümlülüğüdür." ifadeleri yer alıyor.

Başbakan Han'ın görevden alınması için 172 oy gerekirken son gelişmelerle birlikte muhaliflerin sayısının 176’ya ulaşmış oldu. İmran Han, kendisini görevden alma girişimini ‘rejim değişikliği’ olarak niteleyerek ABD’yi suçlamıştı.

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han taraftarları kararın ardından destek gösterileri düzenledi. Pakistan polisi de parlamento çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

Eski kriket oyuncusu olan Han ise göreve gelmesinin ardından özellikle son zamanlarında ülkedeki ekonomik kriz ve Afganistan’da yaşananlar yüzünden zor günler geçiriyor. Parlamentodaki çoğunluğu kaybeden Han, bugün yapılacak oylamanın sonucunu kabul etmeyeceğini de defalarca söylerken, destekçilerini de sokağa çağırdı.

Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) başkanı Bilawal Butto Zerdari, Cumartesi gecesi Khan’ın çoğunluğunu kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya çalışacağını söyledi,  “Başbakan’ın koltuğunu korumak için bazı anayasaya aykırı tedbirler almasından korkuyoruz.” dedi.

Reuters, oylamanın yapılacağı bugün, başkent İslamabad sokaklarında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını vurgularken, güvenlik için bazı yolların da kapatıldığını duyurdu.