İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Beyaz Saray "İşbirliği yapmayı kabul ettiler" dedi, İspanya'dan jet yalanlama geldi

Beyaz Saray "İşbirliği yapmayı kabul ettiler" dedi, İspanya'dan jet yalanlama geldi

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, İspanya’nın ABD ordusuyla işbirliğini kabul ettiğini söyledi. İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares ise bu açıklamayı yalanlayarak, İran’daki saldırılar ve üslerin kullanımı konusundaki tutumlarının değişmediğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, yaptığı açıklamada İspanya’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın mesajını “açık ve net” biçimde aldığını savunarak, ülkenin ABD ordusuyla işbirliği yapmayı kabul ettiğini ifade etti.

Madrid’den “tutum değişmedi” yanıtı

Leavitt’in sözlerinin ardından İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, İspanyol basınına yaptığı açıklamada iddiayı reddetti. Albares, İspanya hükümetinin Orta Doğu’daki savaş, İran’daki bombalamalar ve askeri üslerin kullanımı konularındaki yaklaşımında değişiklik olmadığını söyledi.

“Egemen bir ülkeyiz” vurgusu

Albares, Leavitt’in hangi noktaya atıfta bulunduğunu bilmediğini belirterek, üslerin kullanımına ilişkin ikili anlaşma çerçevesinin dışına çıkılmayacağını dile getirdi. İspanya’nın dış politika kararlarını egemen şekilde aldığını vurgulayan Albares, ülkesine yönelik baskıların Avrupa’ya yönelik baskı anlamına geleceğini ve Avrupa dayanışmasına sahip olduklarını kaydetti.

Trump’ın ambargo tehdidi gündeme gelmişti

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce İspanya’nın İran’a yönelik saldırılarda üsleri kullanıma kapattığını söyleyerek Madrid yönetimini eleştirmiş ve İspanya ile ticari ilişkilerin kesilmesi yönünde talimat verdiğini öne sürmüştü.

Sanchez’ten diplomasi mesajı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de konuya ilişkin açıklamasında, İran’daki çatışmaların dünyayı daha güvensiz hale getirdiğini belirterek, savaş karşıtı bir tutum benimsediklerini ve barış ile diplomasi için çalışacaklarını ifade etmişti.