Dünya siyasetinde tansiyon yeniden yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuk girişimleri dikkat çekiyor. Alaska’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluşan Trump, bu kez Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırladı. Zirve sonrası Avrupa ve NATO liderleriyle kritik görüşmeler gerçekleştiren Trump, toplantı devam ederken Putin ile 40 dakika süren gizemli bir telefon görüşmesi yaptı.
100 Milyar Dolarlık Anlaşma İddiası
İngiliz Financial Times, Ukrayna’nın güvenlik garantisi karşılığında Trump’a 100 milyar dolarlık silah anlaşması önerdiğini iddia etti. Zirvenin ardından Trump, Putin ve Zelenski arasında doğrudan bir görüşme yapılacağını duyurdu ancak yer konusunda henüz karar verilmediğini söyledi.
Fransız haber ajansı AFP, Putin’in Trump’a “Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu” ifade ettiğini aktardı. Kulislerde ise olası zirve için İstanbul’un da değerlendirildiği konuşuluyor.
“Sancılı Sorunlar Liderler Düzeyinde Çözülür”
Beyaz Saray görüşmesinin ardından açıklama yapan Zelenski, Putin ile ikili müzakereye hazır olduğunu belirterek, “Bu karmaşık sorunların çözümü ancak liderlik düzeyinde mümkün. Putin ile görüşmeye hazırız, Avrupa liderleri de bu adımı destekliyor” dedi.
Zelenski ayrıca, toprak meselelerinin masada olacağını, konuyu ilk kez Trump ve ekibiyle haritalar üzerinden görüştüklerini de vurguladı.
Rutte: NATO’nun Gündeminde Üyelik Yok
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise Trump’ın Putin’i, Zelenski ile görüşmeye ikna ettiğini açıkladı. Rutte, “Burada tartıştığımız konu Ukrayna’nın NATO üyeliği değil, 5. maddeye benzer güvenlik garantileri” dedi.
Almanya’dan Ateşkes Vurgusu
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Washington’daki toplantının beklentilerin üzerinde geçtiğini belirtti. “Rusya’ya baskı yapılmalı. Sonraki görüşmelere geçmeden önce mutlaka ateşkes sağlanmalı” diyen Merz, iki hafta içinde Putin-Zelenski görüşmesinin yapılacağını duyurdu. Ancak zirvenin nerede gerçekleşeceği halen belirsiz.
Trump: “Barış İçin Tarihi Bir Adım Atıyoruz”
Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenski ve Avrupalı liderlerle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Putin ile Zelenski arasında yeri henüz belirlenmemiş bir görüşme hazırlıyoruz. Ardından üçlü formatta bir buluşma yapılacak” dedi.
Trump ayrıca, Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Özel Temsilci Steve Witkoff’un bu görüşme için aktif çalışmalara başladığını duyurdu. ABD basını, zirvenin bu ay sonunda gerçekleşebileceğini yazdı.
Kremlin: “Yakın Temas Sürecek”
Kremlin, Trump ile Putin arasındaki telefon görüşmesinin 40 dakika sürdüğünü açıkladı. Görüşmede tarafların doğrudan müzakerelerin devamı konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Kremlin Danışmanı Yuriy Uşakov, Putin’in Alaska’daki zirve için Trump’a teşekkür ettiğini ve “barışçıl çözüm” konusundaki ilerlemenin altını çizdiğini söyledi.
