Joe Biden'ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter, AB’nin ABD Büyükelçisi Stavros Lambrinidis, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Fransa’nın eski AB işleri bakanı Nathalie Loiseau ile birlikte AB ile ABD ilişkileri konulu bir konferansa katılarak açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinin nasıl olacağı şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Carpenter, "Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmayacağız. ABD ile Türkiye'nin önünde çözmesi gereken acil konular var. S-400 meselesinde olduğu gibi çıkış yolları bulunmalı. Türkiye eylemlerini değiştirirse masaya pozitif örnekler konulabilir" dedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden çıkarılması teklifini doğru bulmadığını belirten Carpenter,  “Türkiye ile ilişkilerde tek taraflı hareket etmek doğru değil. Sorunlara balyoz ile yaklaşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ama bu, Türkiye’ye karşı AB’nin elinde önemli kozlar olduğunu ortaya koysa da bu kozlar dikkatli şekilde kullanılmalı” diye konuştu.

Bu cevap, Joe Biden yönetiminin Türkiye politikasıyla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u hayal kırıklığına uğratacağı şeklinde yorumlandı.

Ekonomik yaptırımlarla Türkiye’yi sıkıştırmanın doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Carpenter, NATO üyelerinin “ortak cephe”‘ oluşturması gerektiğini savundu.

Editör: Haber Merkezi