ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana sert yaptırım kararları almış, Ukrayna'nın yanında olduklarını her fırsatta tekrarlamıştı.

Ancak son zamanlarda Biden'ın açıklamalarındaki değişiklik dikkat çekti. Önce Ukrayna'nın Rusya'ya bir parça toprak verebileceğini bildiren Biden, sonra da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e yönelik ithamlarda bulundu.

Biden, Rusya'nın Ukrayna işgali başlamadan önce Zelenskiy'i uyardığını, ancak onun bunu duymak istemediğini ve aldırmadığını söyledi.

İşte bu sözler Ukrayna'da sert tepkiyle karşılandı. Açıklamalar "ABD, Ukrayna'ya sırtını mı dönüyor?" şeklinde yorumlandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sergei Nikiforov ülke basınına verdiği demeçte Biden'ın 'duymak istemedi' ifadesine açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

Nikiforov, iki liderin Rusya'nın oluşturduğu tehdit hakkında açıkça konuştuğunu ve işgalden önce birden fazla telefon görüşmesi yaptığını ileri sürdü.

Nikiforov, Zelenskiy'nin işgal başlamadan önleyici yaptırımlar talep ettiğini belirtti ve 'Ortaklarımız bizi duymak istemedi' dedi.

Zelenskiy'nin danışmanı olan Mykhailo Podoliak ise Biden'in sözlerinin 'tam olarak doğru olmadığını' söyledi.