Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Rus milletvekili Sergey Gavrilov'un başkan kürsüsünden parlamentoya hitap etmesi protesto gösterilerine yol açtı. Yaşanan olaylarda 70 kişi yaralandı.

Rus milletvekili Sergey Gavrilov, Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi'nde konuşmacı olarak ülkede bulunuyordu. Sergey Gavrilov'un parlamentoya başkanın kürsüsünden Rusça seslenmesi üzerine muhalefet partileri protesto çağrısında bulundu.

Parlamento Başkanı Irakli Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran ve sayıları 10 bini geçen protestocular da, parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalıştı. Bazı protestocuların Avrupa Birliği bayrağı ve "İşgalci Rusya" yazılı döviz taşıdıkları görüldü.

AFP'ye konuşan muhalefetteki Avrupalı Gürcistn Partisi'nden Giga Bokeria, parlamento önündeki protestonun muhalifler tarafından organize edilmediğini ve halkın kendiliğinden sokağa çıktığını savundu.

Parlamento içesinde ise muhalefet milletvekilleri parlamento başkanı, içişleri bakanı ve istihbarat başkanın istifasını istedi. Olayların ardından oturum askıya alındı, Sergey Gavrilov'un da ülkeden ayrıldı.

BAŞBAKANDAN AÇIKLAMA


Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze, parlamento önündeki protestonun muhalefet güçlerince provoke edildiğini söyledi. Başbakan Bakhtadze yaptığı yazılı açıklamada, polisin barışçıl göstericilere karşı asla plastik mermi ya da biber gazı kullanmadığını ve kullanmayacağını da ifade etti.

MECLİS'E GİRMEK İSTEDİLER


Sokağa dökülen binlerce protestocu parlamento binasına girmek istedi. Protestocuların binaya girmesini biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su kullandığı belirtilen çevik kuvvet polisi engelledi. Protestocuların ise polise taş ve şişe attı. Saatler süren arbedede yaralananlar oldu. Fransız haber ajansı AFP, Başbakan Mamuka Bakhtadze'nin 39 polis ve 31 protestocunun hastanede tedavi altına alındığını duyurduğunu yazdı.

GÜRCİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİ


Eski Sovyet ülkesi olan Gürcistan ile Rusya arasında, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden iki bölge nedeniyle kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

2008 yılında beş gün süren savaşın ardından özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Moskova, Gürcistan'ın ayrılıkçı bu bölgelerini birçok Batılı ülkenin aksine bağımsız devletler olarak tanımıştı.

O zamandan beri Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler bulunmuyor. Bu savaşın ardından Batı'ya yüzünü dönen Gürcistan AB ve NATO üyesi olmayı hedefliyor.