Bolivya’da dün gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu, ülke siyasetinde tarihi bir değişime sahne oldu. Merkez sağ Hristiyan Demokrat Parti (PDC) adayı Rodrigo Paz, Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisinin yaklaşık 20 yıllık kesintisiz iktidarına son verdi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlara göre Paz, oyların yüzde 54,6’sını alarak ülkenin yeni devlet başkanı seçildi. MAS partisinin adayı, eski Devlet Başkanı Jorge Tuto Quiroga ise yüzde 45,4’te kaldı.
“Herkes İçin Kapitalizm” Vizyonu
Eski Devlet Başkanı Jaime Paz Zamora’nın oğlu olan 58 yaşındaki Rodrigo Paz, seçim kampanyasında “herkes için kapitalizm” vizyonunu öne çıkardı. ABD’de ekonomi eğitimi alan ve geçmişte Tarija şehrinde belediye başkanlığı yapan Paz, göreve gelir gelmez özel sektörün büyümesini teşvik edeceğini, yabancı yatırımları artıracağını ve yakıt sıkıntılarına kalıcı çözüm getireceğini açıkladı.
Zafer konuşmasında “Ülkemiz yeniden dünyaya açılacak, yatırımcılar için güvenli bir iklim oluşturacağız” diyen Paz, ekonomik istikrarı sağlama ve yolsuzlukla mücadele sözü verdi.
Başkan Yardımcısı Edmand Lara ise halka birlik çağrısında bulunarak, “Temel gıda fiyatlarını istikrara kavuşturmalı, dizel ve benzin arzını güvence altına almalıyız. Bolivya halkı artık refahı hak ediyor” ifadelerini kullandı.
Morales Döneminin Sonu
Analistlere göre, MAS partisinin yenilgisinde eski lider Evo Morales’in yeniden aday olmasının mahkeme kararıyla engellenmesi ve mevcut Devlet Başkanı Luis Arce’nin yarışa katılmaması belirleyici oldu.
Rodrigo Paz’ın zaferi, 2006’dan bu yana süren Morales ve MAS etkisinin sonu olarak değerlendirilirken, Bolivya’da yeni bir ekonomik ve siyasi dönemin başlangıcı olarak görülüyor.
