ABD'nin ünlü yayın organı Bloomberg, NATO komutanlarının bölgede yaşanabilecek yanlış anlamaları önlemek için Rus askeri yetkililerle temasta olduğunu ileri sürdü.

Geçen hafta Polonya sınırındaki bir askeri eğitim üssünü bombalan Rusya, son günlerde de Lviv'e füze saldırılarını artırdı. 

Bloomberg'in haberine göre Batılı yetkililer, bir Rus füzesinin NATO topraklarına düşmesi gibi gerilimi tırmandıracak bir olay yaşanmasından endişe ediyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bölgede artan askeri hareketlilik büyük risk yaratıyor” diyerek olası bir kazanın engellenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, bir kaza halinde durumun kontrolden çıkmaması için de bazı önlemler aldıklarını duyurdu. Pentagon sözcüsü John Kirby de dün yaptığı açıklamada “Kimse savaşın şu anda sürdüğü yerin ötesine geçmesini istemiyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, ABD televizyonu ABC News’e “NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeyeceğini anladım. NATO, Rusya ile karşı karşıya kalmaktan korkuyor” diye konuşmuştu.

Bloomberg'in haberinde, Ukrayna'daki savaşın dünyanın en büyük iki nükleer gücü arasında bir savaşı yıllar sonra yeniden gündeme getirdiği hatırlatıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya askeri operasyon talimatı verdikten hemen sonra NATO'yu savaşa müdahale etmeme konusunda uyarmış ve nükleer güçleri alarm durumuna geçirmişti. Bazı üst düzey Rus yetkililer de Rusya ve NATO arasında çatışma riski bulunduğunu kaydetmişti.

NATO yetkilileri ise Ukrayna'yı desteklediklerini ama ittifaka üye olmayan ülkeye asker göndermeyeceklerini bildirmiş, NATO topraklarında savunmayı artırdıkları mesajı vermişti. Ukrayna sınırındaki birçok ülke NATO'ya üye ve ittifak son dönemde bu bölgelerdeki asker ve ağır silah sayısını önemli ölçüde artırdı.