ABD’de yumurta tüketenler büyük bir gıda güvenliği kriziyle karşı karşıya! 20 milyondan fazla yumurta, salmonella salgını nedeniyle piyasadan çekildi. Şu ana kadar 134 kişi enfekte oldu, bir kişi hayatını kaybetti. Salgın, yalnızca ABD’yi değil, gıda güvenliğinde benzer sorunlar yaşayan Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar, tüketicileri ve yetkilileri uyarıyor: Denetimler artırılmalı, üretimden sofraya kadar her aşamada sıkı kontrol şart!
Geri Çağırma Kararı: Dev Markalar Etkilendi
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 10 eyalete yayılan salmonella salgınında 134 kişiye bulaş tespit etti. Yetkililer, gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.
Geri çağrılan yumurtalar, August Egg Company tarafından dağıtıldı ve Walmart, Safeway, Ralphs gibi dev perakende zincirlerinde satıldı. Toplamda 1,7 milyon düzineden fazla yumurta, 6 Haziran itibarıyla gönüllü olarak raflardan çekildi.
Laboratuvar analizleri, hastalığa yol açan salmonella bakterisinin, yumurtalardan alınan örneklerle birebir genetik eşleşme gösterdiğini ortaya koydu.
Türkiye Bu Riskten Uzak mı?
Her ne kadar bu salgın ABD ile sınırlı görünse de, Türkiye’de geçmişte salmonella kaynaklı birçok gıda zehirlenmesi vakası yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, periyodik olarak yayımladığı ifşa listelerinde, salmonella tespit edilen yumurta ve tavuk ürünlerini duyurmuştu.
Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar, uygun koşullarda saklanmayan gıdalarda bakteri üremesini hızlandırıyor. Uzmanlar, sadece üretim hatalarının değil, taşıma ve depolama süreçlerindeki ihmallerin de bu tür salgınlara zemin hazırladığını belirtiyor.
