ABD'de ara seçimlerin sonuçlanmasından sonra Türkiye'ye karşı müttefikliğe sığmayan açıklamalar gelmeye başladı.

Ara seçimlerde senotada demokratlar, temsilciler meclisinde de cumhuriyetler kazanmıştı. 

Seçimlerden hemen sonra Türkiye karşıtı hamleler ve açıklamaların gelmesi dikkat çekti.

Ara seçimlerde yeniden seçilen Yunan asıllı ABD'li siyasetçi Chris Pappas önderliğindeki bir grup ABD'li isim Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesi için çok sert bir mektup yazdı. 

Pappas ve 20’den fazla ismin imzasının bulunduğu mektupta Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kitlerinin satılmaması için talepte bulunuldu ve gerekçeler gösterildi.

Bu mektubun ortaya çıkmasından hemen sonra ise ABD’li senatör Robert Menendez’den dikkat çeken bir çıkış geldi. Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak görevini sürdüren Menendez, Kıbrıs’tan “bütün Türk askerlerinin” ayrılması gerektiğini söyledi.  Menendez, “Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayacağım” dedi.

Menendez, “Ben Kıbrıs sorununun uzun bir süredir destekçisi olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bildiğiniz gibi ben Güney Kıbrıs’ın toprak bütünlüğüne tamamen kendimi adadım” ifadesini kullandı. Bir süre önce Biden yönetiminin Kıbrıs Rum Kesimi’ne uygulanan silah ambargosunu kaldırdığını hatırlatan Menendez, “Bu önemli bir gelişme fakat daha yapacak işlerimiz var” dedi.

Menendez, “ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ellerine F-16 savaş jetleri vermemeli. Bütün bölgede saldırganlığı bırakmadan Türkiye’ye herhangi bir F-16 uçağının satışına onay vermeyeceğim” yorumunu yaptı.
 

Editör: Haber Merkezi