Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

- Avrupa ve dünya zor bir süreçten geçiyor. Bir çok sınama ile karşı karşıyayız. Bu süreç bize her zamankinden daha fazla işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Kazan-kazan anlayışıyla devam ederiz.

- Biz yarınki zirvede değil AB’den her zaman stratejik ve aklı selim davranmasını bekliyoruz. Sorunlara katkı yapmasını isteriz. Ama bunun için AB’nin dürüst bir arabulucu rolünü üstlenmesi lazım.

- Son dönemlerde diplomasiye önemli fırsatlar verdik. Bir keresinde geminin çıkışını geciktirdik, ikincisinde bakım için gemi Antalya limanına geldi. Bu süreçlerde Yunanistan ve Rum Kesimi’nin kışkırtıcı adımlarını gördük. 

- Böyle bir süreçte AB, Yunanistan ve Rum Kesimini masaya getirebilirdi maalesef olmadı. 20 Ekim'den bu yana Yunanistan’ın kışkırtıcı tavırları devam ediyor.

- 11 tane NAVTEX, 12 tane NOTAM yayınladılar. Ayrıca silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmek için kışkırtıcı adımlarda bulundular. Biz gerçekten çok sabırlı davrandık.

- Yunanistan diyaloğa yanaşmadı. NATO'nun bu ayrıştırıcı toplantılarına da son dönemlerde katılmaz oldular. Kim diyalogdan kaçıyor? Yunanistan, 'Oruç Reis gemisi orada olduğu sürece toplantıya gelmeyeceğiz' demişti. 29 Ekim'de Oruç Reis faaliyetlerini o bölgede tamamladı, geldi Antalya Limanı'nda. Hâlâ başka bahaneler buluyor.

- 'Hep kışkırtan taraf Türkiye'dir' gibi açıklamalar görüyoruz. Bu doğru değil. Adil ve dürüst olmaları gerekiyor."

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto'nun açıklamaları da şöyle şöyle:

- İster beğensinler ister beğenmesinler, Avrupa'nın güvenliği önemli ölçüde Türkiye'nin elindedir.

- iki müttefikimizin sorun yaşaması bize kötü intibalar veriyor.

- Yunanistan, AB ve NATO'da, Türkiye NATO'da müttefikimiz.

- Biz dostlarımızın birbirleriyle iyi ilişkiler geliştirmesini istiyoruz.

- Yardımcı olabileceğimiz bir konu olursa elimizden geleni yaparız.