ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a yönelik deniz ablukasını ihlal ettiği gerekçesiyle İran bayraklı bir petrol tankerine Umman Körfezi’nde müdahalede bulunulduğunu açıkladı.
ABD tarafından yapılan açıklamada, tankerin ateş açılarak etkisiz hale getirildiği belirtildi.
CENTCOM’un sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, olayın yerel saatle 09.00 sıralarında gerçekleştiği ifade edildi.
Açıklamada, “İran limanına doğru seyretmeye çalışan İran bayraklı yüksüz bir petrol tanker gemisinin durdurulması suretiyle abluka tedbirleri uygulanmıştır” denildi.
Savaş uçağıyla müdahale edildi
ABD açıklamasına göre, “M/T Hasna” isimli tanker Umman Körfezi kıyısındaki bir İran limanına gitmek üzere uluslararası sularda seyir halindeyken takibe alındı.
ABD’li yetkililer, gemiye abluka ihlali yaptığı yönünde çok sayıda uyarı gönderildiğini belirtti.
Açıklamada, mürettebatın uyarıları dikkate almaması üzerine müdahaleye karar verildiği kaydedildi.
CENTCOM, müdahalenin USS Abraham Lincoln gemisinden havalanan bir F/A-18 Super Hornet savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.
Ateş açılması sonucu tankerin dümen sisteminin devre dışı bırakıldığı ifade edildi.
“Abluka tam kapsamlı sürüyor”
ABD açıklamasında ayrıca İran limanlarına giriş veya çıkış yapmaya çalışan gemilere yönelik ablukanın tam kapsamlı şekilde sürdüğü vurgulandı.
Son günlerde Hürmüz Boğazı çevresinde İran ile ABD arasında tansiyonun yükseldiği dikkat çekiyor.
İran medyasında daha önce, ABD donanmasına ait bir geminin Cask Adası yakınlarında hedef alındığı ve çevresine füze ile İHA gönderildiği yönünde haberler yayımlanmıştı.
ABD ise söz konusu saldırı iddialarını reddetmişti.
