Cezayir ile Fransa arasında aylardır süren diplomatik gerginlik, yeni bir krizle daha derinleşti. Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Cezayir’deki 15 diplomatik ve konsolosluk görevlisinin uluslararası kurallara aykırı şekilde atandığını belirterek, bu kişilerin ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.
Cezayir resmi haber ajansı APS’nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Fransa'nın Cezayir’deki maslahatgüzarı bakanlığa çağrıldı ve söz konusu 15 kişinin “geçerli prosedürler ve diplomatik teamüller ihlal edilerek görevlendirildiği” bildirildi. Özellikle akreditasyon başvurularının yapılmadığı ve bu kişilerin sonradan diplomatik pasaportla ülkeye giriş yaptığı vurgulandı.
Cezayir resmi haber ajansı APS'nin adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Cezayir'deki Maslahatgüzarı'nı dün bakanlığa çağırarak, diplomatik ve konsolosluk misyonlarında görevli 15 kişinin 'geçerli kurallara aykırı biçimde görevlendirildiğini' bildirdi.
Bu kişilerin derhal ülkeyi terk etmelerinin istendiği aktarılan haberde, Fransız tarafının son dönemde "ciddi ve tekrarlanan ihlallerde" bulunduğu belirtilerek, bu kişilerin atanma sürecinde diplomatik teamüllerin ve uluslararası anlaşmalarda öngörülen usullerin açık şekilde ihlal edildiği aktarıldı.
Yetkililerin, 15 Fransız vatandaşının diplomatik ya da konsolosluk görevlerine başlamadan önce gerekli resmi bilgilendirme ya da akreditasyon taleplerinin yapılmadığının tespit edildiğini belirterek bu kişilerin daha önce "görev pasaportu" taşıdıkları, ancak sonrasında diplomatik pasaportlara sahip kılınarak Cezayir'e girişlerinin kolaylaştırıldığı ifade edildi.
APS, Fransız tarafının defalarca Cezayirli diplomatik pasaport sahiplerinin ülkeye girişini reddettiğini ve Paris ile Marsilya'daki iki başkonsolos ile yedi diğer konsolosun akreditasyon sürecini beş aydan uzun süredir sürüncemede bıraktığını belirtti.
Cezayir yönetimi, Fransa İçişleri Bakanlığına bağlı İç Güvenlik Müdürlüğü biriminde görevli 2 kişiyi, "sahte diplomatik pasaportla ülkeye giriş yaptıkları" gerekçesiyle sınır dışı ettiğini duyurmuştu.
Nisan ayı başında ise Cezayir, Fransa'nın Cezayirli bir konsolosluk çalışanını Paris'te gözaltına alması üzerine, 12 Fransız diplomatik çalışanını sınır dışı etmişti. Fransa ise buna karşılık olarak 12 Cezayirli diplomatı sınır dışı etmiş ve Cezayir Büyükelçisi'ni istişare için geri çağırmıştı.
Cezayir ile Fransa arasındaki ilişkiler, son yıllarda sık sık krizlerle sekteye uğradı. Temmuz 2023'te, Fransa'nın Batı Sahra konusunda Fas lehine özerklik planını desteklemesi, Cezayir'in Paris Büyükelçisi'ni geri çekmesine yol açmıştı.