ABD ile Çin arasında süregelen ticaret geriliminde yeni bir adım atıldı. 47. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi kapsamında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir araya gelen iki ülke heyetleri, ticaret anlaşması çerçevesinde mutabakata vardı.
ABD Ticaret Bakanı Scott Bessent, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ve Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. Bessent, “Bence liderlerin Perşembe günü tartışması için çok başarılı bir çerçeveye sahibiz” dedi.
Nadir Toprak Mineralleri ve Gümrük Vergileri Gündemdeydi
Amerikan basınına konuşan Bessent, anlaşmanın Çin’in nadir toprak mineralleri ve mıknatıslar üzerindeki ihracat kontrollerini ertelemeyi içerdiğini, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği Çin mallarına yüzde 100 gümrük vergisi planını önlemeyi hedeflediğini söyledi.
Bessent, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında planlanan görüşmede tarım ürünleri ithalatı, ticaret dengesi ve fentanil krizi gibi konuların ele alınacağını ifade etti.
Çin: “ABD’nin Tutumu Sertti ama Diyalog Yapıcıydı”
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang da tarafların “ön mutabakata” vardığını doğruladı. Li, “ABD’nin tutumu sertti. Ancak bu endişeleri ele almak için çözümler ve düzenlemeler araştırırken yapıcı bir diyalog yürüttük” açıklamasında bulundu.
Çinli yetkili, anlaşmanın bundan sonraki aşamasında tarafların kendi iç onay süreçlerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
Liderler Görüşmesi Güney Kore’de Olacak
ASEAN Zirvesi için Malezya’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın, 30 Ekim’de Güney Kore’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşmede, ticaret dengesi ve stratejik iş birliği konularında nihai kararların alınması planlanıyor.
