ABD ve Kanada’nın ardından Hollanda da, Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğini kabul etmek için harekete geçti. Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insan hakları ihlallerini Hollanda Parlamentosu’nun gündemine taşıdı. Oylamada, karar tasarısı kabul edildi.

“ÇİN’İN UYGURLARA MUAMELESİ SOYKIRIMDIR”

Tasarıyı, Hollanda Temsilciler Meclisine öneren Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, tasarının kabul edildiğini bildirdi ve “Çin’in Uygurlara muamelesi soykırımdır” dedi.

Kanada Meclisi, 23 Şubat 2021’de ABD’nin ardından Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğine karar veren ikinci ülke olmuştu. Bu kararın ardından harekete geçen 3. ülke Hollanda oldu.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Editör: Haber Merkezi