Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Habertürk'ün canlı yayın programına telefonla bağlanarak ateşkes için şartlarını açıkladı

Hacıyev, şu ifadeleri kullandı:

- Ülkemizin bu mücadelesinde kardeş Türkiye'nin her zaman desteğini gördük. Bundan Azerbaycan halkı çok memnundur. 
- Başta sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere herkese teşekkürler. Bir millet, iki devlet olarak kardeşliğimizin ne kadar muhkem olduğunu gördük. Kardeş Türkiye ile Azerbaycan ile işbirliğini devam ettiriyoruz. 

- Ermenistan'ın çok agresif bir askeri doktrinini gördük. Bu doktrin de Ermenistan yeni savaşları ve yeni toprakları. Mevcut Azerbaycan topraklarının yanısıra yeni topraklar işgal edilsin istedi. Biz bir karış Azerbaycan toprağını vermeyeceğiz.

- Biz sahada da Ermenistan tarafından provokasyonları gördük. Ermenistan stratejik bir üstünlük elde etmek istedi. Ermenistan'ın iç politikasını gözardı etmemeliyiz. 

- Paşinyan'ın iki ütopik vaadi vardı. İlki Ermenistan'ın ekonomik bakımdan kalkınmasıydı. Bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Kovid19'da Ermenistan'ı daha da gerginleştirdi. Bunun karşısında bir düşman yaratmak ve savaşa doğru giderek iç politikadaki gündemi değiştirmek maksatları vardı. 

- Ermenistan'ı anlamak için şu hat önemli. İşgal edilmiş topraklarda kanuni olmayan rejim, Ermenistan diasporası ve lobisi. Diasporanın Ermenistan'daki Ermenilerden çok daha sert olduklarını belirtelim. Fransa'da, ABD'de yaşayan Ermeni diasporasını kast ediyorum. 

- Azerbaycan'ı ilk hedeflerden biri görürler. 21. yüzyılda Fransa'da, ABD'de yaşayan insanlar nasıl böyle bir düşünceye sahip olabilirler? Büyük Ermenistan denilen bir konseptleri var. Denizden denize büyük bir Ermenistan kurmalıyız. Diaspora da her fırsatta bunu dile getirirler. Denizden denize dediği Türkiye'nin arazileri de vardır. Karadeniz'den Akdeniz'i kast ederler.

- Ermeni lobisi, Türk insanlarına nefret, tarihi kıssas konusu onları bir araya getirecek paydadır. Kardeş Türkiye'ye diasporadaki faaliyetlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Ermeni lobisi yaşadıkları ülkelerin iç politikalarına hakimdirler. Mesela Fransa'da böyledir.

- Rusya'nın bu proseste rolü elbette çok önemli. Rusya'nın prosesi yakından izlemesini görüyoruz. Bugün sayın Cumhurbaşkanımız ile Putin arasında bir telefon görüşmesi oldu. Rusya Cumhurbaşkanı ve danışmanı tarafından yapılan açıklamada, Rusya Ermenistan ve Azerbaycan'a aynı seviyeden bakıyor. Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı hayata geçerdiği savunmanın Azerbaycan sınırları içinde oludğunu kabul eder. Putin'in danışmanı Peskov'un açıklaması da Azerbaycan topraklarına vurgu yapıldı. Bir daha anlaşıldı ki bu Azerbaycan'ın haklılığını gösteriyor. Öte yandan çifte standart gösteren Fransa, Azerbaycan'la ilişkisine çok büyük darbe vurmuştur.

- Talebimiz odur ki, bugün AB, AGİT eş başkanları ateşkes çağrısı yapıyor. Ama ateşkes yeterli olur mu? Ateşkes imzalandı ve onun programı vardı. Azerbaycan işgal edilmiş topraklarından Ermeni askerlerin çıkarılması sözkonusuydu, bu gerçekleşti mi, hayır! Azerbaycan işgalden topraklarını kurtarmaya çalışıyor. Ateşkes Ermenistan'ın güçlerini topraklarımızdan çıkarcağına dair bir garantisi yok. Eğer ateşkese çağrılırsak, Ermenistan askerlerinin işgal edilen Azerbaycan topraklarından çıkarılması lazım. Bizim şartımız budur. Ermenistan kuvvetlerinin çekilmesi konusuna Karabağ da dahil. Bunun yol haritasının belli olması lazım. Bu haritanın çok net olması lazım... BM Güvenlik Konseyi'nin 853. kararında da hazırlanmıştı bu. Ermenistan yine de bunun hayata geçirmedi.

- Bu konularda en büyük desteği kardeş Türkiye'den aldık. Bugün Türkiye'nin net desteği Kafkasya'da herkese çok önemli mesaj vermiş oldu.

- Azerbaycan ile kardeş Türkiye arasında geniş bir işbiriliği var. Azerbaycan'ın profesyonel ordu kurmasında kardeş Türkiye'nin büyük emeği vardır. Azerbaycan ile Türkiye arasında ortak tatbikatlar yapıldı. Türkiye'nın F-16 ile Azerbaycan Mig 29 uçakları birlikte uçtu. Herkes şunu gördü ki, Azerbaycan'a bir şey olursa karşılarında Türkiye'yi göreceklerdi.

- Biz son ana kadar ümidimiz vardı, bu konuyu barışçı yollardan halledebiliriz diye stratejik sabır gösterdik. Minsk grubunda müzakerelere katıldık ama maalesef olmadı. Paşinyan'ın 'Karabağ Ermenistan'dır nokta' demesi bizi tam olarak bu müzakerelerde ümit olmadığını düşündürdü. Azerbaycan 30 yıldan sonra karşı taarruzu neden hayata geçirdi? Azerbaycan'ın özgüveni arttı. 30 yıl önce profesyonel askeri gücümüz yoktu. Ermenistan çok hazırlıklıydı, her bir yerden destekleri vardı, Azerbaycan hazır değildi. Çünkü Rusya gerekli askeri sistemi kurdurmamıştı. 2016 yılında çok küçük bir operasyonla Sarkisyan hattı dedikleri yeri darmadağın ettik. Bugünlerde Azerbaycan'da özgüven çok yüksektir. 2 milyon Ermenistan, Azerbaycan 10 milyon. Ekonomi ve askeri gücüne baktığınızda Azerbaycan'ın özgüveni arttı. Kardeş Türkiye'nin aktif olarak katılımı Azerbaycan'ın gücünü arttırır. Kardeş Türkiye'nin gücü bizim gücümüz.

- Kardeş Türkiye ile Azerbaycan arasında 30 yılı aşkın olan işbirliği kendisini göstermekte. Bugün Azerbaycan'ın çok başarılı bir silahlı kuvvetleri var. En önemlisi tabii ki insan faktörü. Azerbaycan askeri ve subayı kardeş Türkiye'nin eğitim sistemi esasında kuruldu. Onlar ilk olarak Türkiye'de askeri okullarda eğitim gördü. Bunun arkasında teknoloji sistemleri ve tatbikatları. Türkiye SİHA'ları Azerbaycan tarafından kullanılmaktadır. Bu Azerbaycan'ı çok mutlu ediyor. Türkiye teknolojik yeniliklere imza atıyor. Biz de bu konuda özgüvene sahibiz. Azerbaycan'a Avrupa ülkelerinden ambargo var. Bizim güvencemiz de kardeş Türkiye'nin teknolojik birikimidir. Türkiye artık silahları kendisi yapmaktadır, Azerbaycan da buradan alabilir.

- Kardeş Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olması Fransızların ilgisini çekiyor. Bizim için Fransa sıradan ülkelerden biri. Bu coğrafyada bize bir şey dikte edecek durumda değil. Bu coğrafyada Rusya ve Türkiye var.

- Nahçıvan'ın hassas durumu var. Ermenistan tarafından tecrit edilmiş, kara yoluyla bir çıkışı yok. Tansiyon yükseldiğinde Nahçıvan'ın hedef olacağını düşünüyorduk. Nahçıvan, Azerbaycan Anayasası'nda tespit olmuş bir statüsü var bu da otonomidir. Nahçıvan'da Türkiye'nin garantörlüğü de sözkonusu. Ama halihazırda bugünün konusu değil. Türkiye'nin masada olması Azerbaycan'ın olmazsa olmazıdır. Türkiye'nin net, kati siyasetiyle biz gurur duyuyoruz.

- Kardeş Türkiye'nin desteğini her zaman gördük, bugün de görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, kardeşlik ve kesin desteğini her zaman gördük. Azerbaycan caddelerine bakarsanız her zaman Türkiye ile Azerbaycan bayrakları birliktedir. 1918'de Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettiğinde kardeş Türkiye I. Dünya Savaşı'nın zorluklarına bakmayarak kardeşlerinin yardımlarına geldi. 100 yıl sonra da her iki ülkenin Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın bilge iştirakiyle aynı şeyleri yaşadık. Azerbaycan da her zaman Türkiye'nin yanındadır. Akdeniz konusunda da Azerbaycan görüşlerini bildirdi. Yunanistan bundan hiç memnun olmadık. Hatta Yunanistan Büyükelçisini Azerbaycan'dan geri çekiyormuş. Bu tabii ki onların kararı. Burada kardeş Özbekistan'ın desteğini zikretmeliyim. Kardeş Türk Cumhuriyetleri'nin desteklerini bekliyoruz tabii ki...