ABD'de, bugün yapılacak Kongre oturumunda başkanlık seçimlerinin Joe Biden lehine resmileştirilmesini protesto eden binlerce Donald Trump taraftarı, başkent Washington'da gösteri düzenlemeye başladı. 

ABD Kongresinin, Başkanlık Seçimleri Seçiciler Kurulu oylamasını onaylaması ve ABD Başkanı Donald Trump'a destek veren binlerce kişinin düzenleyeceği "Trump için Yürü" gösterisi öncesinde başkent Washington DC'de gruplar gece saatlerinde toplanmaya başladı. 

Kent merkezinde alınan geniş çaplı güvenlik önlemleri dikkati çekerken, binlerce kişi kent merkezinde Trump lehine pankartlar açtı. 

Öte yandan, Trump'ın eski danışmanı Roger Stone da gösterilerin düzenlendiği alana gelerek, Trump taraftarlarına seslendi. 

Trump da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde Beyaz Saray'ın önündeki Ellipse Park'ta taraftarlarına bir konuşma yapacağını duyurdu.

“Proud Boys” adlı şiddet yanlısı ırkçı takipçileri bir kez daha sahnede

Habertürk'ün ABD'den bildiren yazarı Oray Eğin, gelişmeleri dünkü yazısında şöyle anlatmıştı:

Çarşamba günü Kongre’nin Kasım ayındaki seçim sonucunu onaylaması, 20 Ocak’ta görevi devralacak Joe Biden’ın kazandığını tescillemesi bekleniyor. Aslında normal şartlarda sadece formalite icabı yapılan bir işlem, seçim çoktan bitti ve oylar sayıldı sonuçta. Hatta bazen birkaç kere sayıldı.

Ama Trump ve ona körü körüne sahip çıkan kitlesi bu süreci baltalamak için sokağa dökülüyor.

Aylar önce televizyon tartışmasında “Geri çekilin ve haber bekleyin,” diye mesaj yolladığı “Proud Boys” adlı şiddet yanlısı ırkçı takipçileri bir kez daha sahnede. Ana akım medyada veya sosyal medya ağlarında sesleri kesildiği için de alternatif mecralardan haberleşiyorlar. Parler adlı platformda konuşulanlara göre “Proud Boys” bu sefer tanınmamak için kendileriyle özdeşleşen siyah-sarı kıyafetlerini giymeyecek, kalabalığın arasına karışacak.

Protestoların bin kişiyi bulması bekleniyor, ama Washington D.C. çok daha kötüsüne hazırlanıyor gibi. Şehirdeki bütün oteller dolu. Bazılarıysa protestocuları ağırlamamak için bu birkaç gün hizmet vermeyecekleri duyurdu —zaten pandemi yüzünden pek iş yapmıyorlar.

Şehrin belediye başkanı protesto için geleceklere silah getirmeme çağrısında bulundu; dört bir yana da kanunen protesto gösterilerinde silah taşınmaması gerektiğini hatırlatan afişler asıldı. Daha evvelki gösterilerde “Proud Boys” dört kişiyi bıçaklamış, bir kilisede asılı olan “Black Lives Matter” bayrağını yakmıştı.

Editör: Haber Merkezi