Dünyayı allak bullak eden koronavirüsle mücadele etmek için bilim adamları ve doktorlar yoğun bir şekilde çalışırken, umutlandıran bir haber de ABD'den geldi. 

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda koronavirüsle mücadele edebilecek bir aşının bulunduğu ve denenmesine başlandığı açıklandı. 

Aşıda ilk testlerin fareler üzerinde yapıldığı belirtilirken, üretimin de büyük bir hızla yapıldığı bildirildi. Araştırmayı yürüten doçent doktor Andrea Gambotto, “Çünkü SARS ve MERS gibi hastalıklarla ilgili benzer çalışmaları yapmıştık. Bu iki virüs, SARS-CoV-2 isimli virüs ile çok yakından ilgili ve bunlar bize spike protein denilen belirli proteinlerin nasıl davrandığını gösterdi. Bunların bağışıklık sistemine nasıl etki ettiğini gördük. Yeni virüsün tam olarak nerede savaşacağını biliyorduk” dedi.

Bilim insanları fareleri henüz tam incelemediklerini dile getirirken, aşının ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay için başvuru sürecinin başladığını açıkladı.

Eğer gerekli onaylar alınırsa, insanlar üzerinde klinik denemeler birkaç ay içerisinde başlayabilecek. Uzmanlar tek bir aşı yerine üzerinde 400 mikro iğne olan ufak bir aşının kullanılacağını duyurdu. Böylelikle spike proteinlerin daha iyi etki etmesi bekleniyor.
 

Editör: Haber Merkezi