El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Paris Moda Haftası’nda ülkesinin mega hapishanelerine yönelik sert eleştiriler içeren gösteriye tepki gösterdi. Moda haftasında modellerin, El Salvador’daki hapishane üniformalarına benzeyen kıyafetlerle podyuma çıkması, Bukele’yi adeta çileden çıkardı.
“Suçluları Yüceltiyorlar” Tepkisi
Bukele, tasarımcının gösterisini suçluları yüceltmekle suçlayarak, Fransa hükümetinden izin almaları durumunda El Salvador’daki en tehlikeli suçluları Fransa’ya göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Bukele’nin bu sert açıklaması, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Hatta Tesla ve X’in sahibi Elon Musk bile Bukele’nin paylaşımını kendi hesabından paylaştı.
Ters Amerika Yazılı Tişörtlerle Protesto
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği iş birliğiyle hazırlanan defilede, 36 erkek model elleri arkada diz çökerek ve başlarını eğerek yürüdü. Bu performans, El Salvador’un çetelere yönelik sert mücadelesine gönderme yaptı. Bazı tişörtlerde ise “America” kelimesi ters çevrilmiş şekilde yazılarak, “ülkenin yanlış yolda olduğu” mesajı verilmek istendi.
El Salvador’un Sert Güvenlik Politikası ve Tartışmalı Hapishane
Orta Amerika ülkesi El Salvador, çetelerle mücadelede dünyanın en sert güvenlik politikalarından birini uyguluyor. Bukele’nin 2019’da iktidara gelmesinden sonra başlattığı sert operasyonlar sonucunda binlerce çete üyesi tutuklandı. Bu süreçte kurulan ve dünyanın en büyük hapishanelerinden biri olan CECOT’ta, çoğu ömür boyu hapis cezası alan suçlular tutuluyor.
Ancak insan hakları örgütleri, CECOT’taki şartları “insanlık dışı” olarak nitelendiriyor. Mahkumlar kalabalık hücrelerde, yataksız metal ranzalarda uyuyor; sadece iki tuvalet ve lavabo paylaşıyorlar. 7/24 kamera ve sürekli açık yapay ışık altında yaşayan mahkumlar, tek kişilik hücrelerde ise neredeyse tamamen izole ediliyor. Hapishanede ziyaretçi yasağı ve eğitim imkanlarının olmaması da eleştirilerin odağında.
ABD’den Destek, Bukele’den Açıklık
ABD eski Başkanı Donald Trump, CECOT’ta Amerikan vatandaşlarının da tutulabileceğini önererek Bukele’nin sert güvenlik politikalarına destek vermişti. Bukele ise uluslararası eleştirilere rağmen hapishanedeki koşulları şeffaf biçimde paylaşmaktan geri durmadı.
Paris Moda Haftası’ndaki bu protesto, Bukele’nin uyguladığı güvenlik politikalarını ve insan hakları ihlali iddialarını yeniden gündeme taşırken, El Salvador lideri sert tutumunu sürdürmeye kararlı görünüyor.