13 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Elon Musk'a kötü haber! Trump talimat verdi, bir anda sildi!

Elon Musk'a kötü haber! Trump talimat verdi, bir anda sildi!

NASA, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in Ay’a insanlı iniş projesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle plan değişikliğine gitti. ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla kurum, Ay’a iniş stratejisinde diğer firmalara da katılım hakkı tanıyacağını açıkladı.

NASA Geçici Yöneticisi Sean Duffy, Fox News’e yaptığı açıklamada, SpaceX’in 2,9 milyar dolarlık İnsanlı İniş Sistemi (HLS) projesinde planlanan takvimin gerisinde kaldığını söyledi. Duffy, “Başkan Trump, Çin’in önüne geçtiğimizden emin olmak istiyor. Bu nedenle süreci yeniden değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni şirketler devreye girebilir
Duffy, Ay’a iniş projesinin yalnızca SpaceX ile sınırlı kalmayacağını belirterek, “Blue Origin’in ve belki başka firmaların da bu programa dahil olmasını görebiliriz” dedi. Bu açıklama, 2021 yılında imzalanan ve SpaceX’in Starship roketiyle Artemis III görevi kapsamında insanları Ay’a indirmesini öngören anlaşmada değişiklik anlamına geliyor.

Artemis görevleri yeniden planlanıyor
NASA’nın “Artemis Programı” kapsamında Ay’a dönüş planı aşamalı olarak yürütülüyor. İlk görev olan Artemis I, 2022 sonunda başarıyla tamamlanmıştı. Ancak Artemis II ve III görevleri yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ertelendi. Artemis II’nin 2026 baharında, Artemis III’ün ise 2027’de gerçekleşmesi bekleniyor.

Yeni hedef: rekabeti artırmak ve süreci hızlandırmak
NASA’nın yeni stratejisi, hem proje takvimini hızlandırmayı hem de rekabet yoluyla maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. Kurum, SpaceX’in yanı sıra diğer uzay şirketlerinin de Ay’a dönüş yarışında rol alabileceğini duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *