Türkiye ile Suriye'deki rejim arasında normalleşme iddiaları gündemdeki yerini korurken, İran basını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'le birlikte üçlü zirvede bir araya gelebileceklerini ileri sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da üç gün önce Ukrayna dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” diyerek diyalog sinyalini güçlendirmişti.

Bu gelişmenin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tek şartını Esad’a yakınlığıyla bilinen Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade açıkladı. Şerif eş-Şehade, Türkiye ile diplomatik görüşmelere değinirken, diyalog için ilk şartın ise Türk kuvvetlerinin Suriye'den çıkması olduğunu söyledi.

Erbil merkezli Rudaw'a konuşan Şehade, “Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Bu diyalog yolu açılabilmesi için çok önemli bir adımdır. Türk kuvvetleri İdlib'den, Suriye'nin diğer bölgelerinin tamamından çekilmelidir ki görüşmeler başlayabilsin.” dedi.

Şehade, iki taraf arasında hali hazırda görüşmelerin olup olmadığı sorusuna ise, “İki taraf arasında, Suriye Dışişleri Bakanı (Faysal Mikdad) ile Türkiye Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) arasındaki (Belgrad’da) “Bağlantısızlar Toplantısı’nda yapılan görüşmenin dışında herhangi bir görüşme olmadı. Şu ana kadar sadece karşılıklı açıklamalar var ve henüz bir görüşmeye dönüşmüş değil. Önümüzdeki dönemde bazı siyasi görüşmelerin olacağını ve bunun da bir çok açıdan olumlu sonuçlar doğuracağını tahmin ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi