İngiltere'nin köklü gazetesi Financal Times'ta bugün yer alan bir haberde Türkiye ve Rusya ile ilgili çok çarpıcı ifadeler kullanıldı.

Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ediyor.

Habere göre Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, Brüksel’in ise endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyor. Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Haberde ayrıca Halkbank’ın ABD’nin İran’a yönelik ambargolarından kaçınma planındaki rolüyle ün saldığı ileri sürüldü.

Habere göre İş Bankası ve Denizbank, Rusya’ya yönelik yaptırımlara uyduklarını ifade ederlerken, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası sorulara cevap vermedi.

DenizBank gazeteye yaptığı açıklamada, “Biz yaptırımlı bankalarla işlem yapmıyoruz. Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlara tam olarak uyuyoruz.” Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası yorum taleplerine yanıt vermedi. İş Bankası ise açıklamasında, “Yaptırımları yakından takip ediyor ve MIR Kart işlemlerinin bu politikaya uygun olarak gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ise gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye’nin sadece Birleşmiş Milletler tarafından alınan yaptırım kararlarını uygulama politikasını hatırlatarak, “Türkiye’nin yaptırımların ihlal edilmesine imkan veren bir kanal haline gelmesine izin vermeme politikamızı da aynı şekilde sürdürüyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi