Finlandiya, Türkiye imzalanan memorandumun ardından teröristlerin iade edileceği iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

Finlandiya Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, Erdoğan’ın çağrılarına yanıt olarak, “ülkenin mevcut mevzuatına ve Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ne dayanarak karar vermeye devam edeceğini” söyledi.

Fin basınına konuşan Adalet Bakanı, Finlandiya’nın yabancı ülkelerden gelen tüm iade taleplerini dikkatli bir inceleme ve yasal değerlendirmeye tabi tutmaya devam edeceğini vurguladı. Adalet Bakanı, “Toplam yedi yıl adalet bakanı olarak görev yaptım ve bu süre zarfında iade taleplerini işleyen yetkililerin tarafsız ve yasal olarak adil davrandıklarından bir kez olsun şüphe duymadım” dedi.

Henriksson, “Hukuk devleti ilkeleri ve tüm insanlara eşit muamele adalet bakanı olarak benim için en önemli konulardır. Değerlerimiz bu ilkeler üzerine kurulmuştur ve onlardan taviz vermeyeceğiz. Sözleşme, örneğin, talebin siyasi bir suça veya askeriye tarafından tanınan ancak olağan ceza hukuku kapsamında kabul edilmeyen bir suça dayandığı durumlarda iadeye izin verilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Sözleşmenin imzacıları da kendi vatandaşlarını iade etmek zorunda değildir.” ifadelerini kullandı.