Fransa,  Doğu Akdeniz ve Ege konularında Türkiye'nin tekliflerine olumlu baktıklarını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Türk gazeteciye yönelik Paris'te çeşitli bakanlıklar, STK'ler, özel ve kamu kurum ve kuruluşları nezdinde düzenlediği çalışma ziyaretinde, Türkiye-Fransa ilişkileri, Ukrayna Savaşı, Avrupa'yı ilgilendiren konular ve Afrika'ya yatırımlar başta olmak üzere güncel konular ele alındı.

Fransız kaynaklar Türk ve Fransız yetkililerin temasta olduğunu, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularının ele alındığını ve iki tarafın da bir devlet başkanı ziyaretinde temasların olumlu geçmesini istediğini belirtiliyor.

FRANSA TÜRKİYE'NİN BÜTÜN ÖNERİLERİNE OLUMLU BAKIYOR

Fransız kaynaklara göre Fransa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Akdeniz Konferansı önerisine dair her şeye olumlu bakıyor. Fransa Birleşmiş Milletler'den ayrı bir ajandası olmadığını vurgularken BM parametrelerine göre çözüm istediklerini belirtiyor. 

YUNANİSTAN İLE ANLAŞMA: 'AMAÇ TANSİYONU ARTIRMAK DEĞİL'

Ayrıca, Fransa'nın Yunanistan ile Ekim 2021'de imzaladığı Savunma ve Güvenlik Alanında İşbirliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın amacının tansiyonu artırmak olmadığına dikkat çekiliyor.

'TÜRKİYE'NİN KATILIMI ÖNEMLİ'

Çekya'nın ev sahipliğinde başkent Prag'da 6 Ekim'de liderler düzeyinde düzenlenen ilk Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına dikkati çeken kaynaklar, Türkiye'nin bu toplantıya katılımının son derece önemli olduğunu dile getirdi. Kaynaklar, AST'nin AB'ye üyelikten bağımsız olduğunu, eşitler arası bir nitelik taşıdığını ve asıl amacın "Rusya'ya karşı birleşmek değil, Avrupa kıtasının savunulması" olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi