6 Nisan'da Türkiye ziyaretinde yaşanan protokol krizinde, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede meydana gelen oturma düzenine ilişkin açıklamada bulunan Fransa’nın Avrupa İlişkileri Bakanı Clement Beaune, konunun muhataplarının açıklamalarına rağmen suçu Türkiye'ye attı. 

Ursula von der Leyen'in Michel ve Erdoğan'dan ayrı bir koltukta oturtulmasının bir çeşit tuzak olduğunu öne süren Beaune, "Türkiye kötü davrandı. Bu bize karşı yapılmış kasıtlı bir sorun" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPMALI"

Bu kez Meclis’te açıklamalarda bulunan Beaune konuyu yaptırım tehdidine getirdi. Türkiye'nin Akdeniz'de ve Avrupa ile ilişkilerde karar vermesi gerektiğini söyleyen Beaune, "Türkiye gerilimi azaltmayı mı yoksa agresif duruşunu sürdürmeyi mi seçeceğine karar vermeli. Her iki durumda da Avrupa yanıt vermeye hazır olacak. Tedbirlerimizi hazırladık. Yaptırımlar da dahil olmak üzere gerekirse bunları uygulayabiliriz" dedi.

Avrupa'nın gerilimden yana olmadığını ancak çıkarlarını korumaya çalıştığını savunan Beaune, Ankara'nın göndereceği sinyalleri yakından izlediklerini ifade etti. Türkiye’nin Yunan karasularından gemilerini çekmesinin pozitif bir adım olduğunu vurgulayan Beaune, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ise yanlış yönde bir adım olduğunu aktardı.

AVRUPA BASINI: TÜRKİYE'NİN SUÇU DEĞİL

AB Konseyi Başkanı'nın devlet başkanı, AB Komisyonu Başkanı'nın ise başbakan seviyesinde olduğu belirtilirken, Brüksel'de Michel ile von der Leyen'in ekiplerinin her zaman karşı karşıya geldiği kaydedildi.

Fransız L'Opinion gazetesi, "Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmede yaşanan protokol olayı, AB Komisyonu Başkanı ile AB Konseyi Başkanı arasındaki rekabeti gösteriyor. Burada Türkler aktör olmaktan çok seyirci oldu." yorumu yaparken, Alman Der Spiegel dergisi "AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ziyareti sırasında kandırıldı. Hata ev sahibi Erdoğan'da değil, Konsey Başkanı Charles Michel'deydi. Tuhaf bir güç mücadelesinin sahneleri." ifadelerini kullandı. 

OLAY KİŞİ MICHEL: UYUYAMIYORUM

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında meydana gelen protokol krizinden sonra geceleri uyumakta zorlandığını söyledi.

Alman Handelsblatt gazetesine konuşan Michel, "Sahne kafamda sürekli oynadığı için geceleri iyi uyumadığımı açıkça belirttim" dedi. Michel, "Mümkün olsa zamanda geriye gidip olanları değiştirirdim" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi