Cezayir ve Türkiye arasındaki samimi ilişkilerin, Akdeniz ve Afrika’da yeni bir jeopolitik paradigmayı temsil ettiği belirtilen Doğu Akdeniz Politik'ten Caner Çiftçi'nin çeviri yazısında, “İki devlet tarafından paylaşılan geçmiş ve jeostratejik çıkarların aşamalı uyumu, bugün her zamankinden daha fazla ortaya çıkıyor.
İki ülke için olduğu kadar Afrika için de müthiş bir potansiyele sahip ittifak, giderek yakınlaşıyor. Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun haftalardır Türkiye ile “stratejik ortaklık” vurgusu yapıyor. Muhtemelen bu, Fransa’nın rahatsız olmasına neden olan ve Türkiye ve Cezayir arasında yenilenen bir dostluk… İki ülke arasındaki bu yakınlaşma bekleniyordu. Fransa, Türkiye ve Cezayir’in Afrikalı ortaklarına yönelik düşmanlıklarını artırmaya devam ederken, Erdoğan’ın Afrika’daki yeni “yumuşak gücü” mevcut.“ ifadeleri yer aldı.
Afrika kıtasında Cezayir ve Türkiye’nin çok güçlü bir diplomatik oyuncu haline geldiği belirtilen değerlendirmede, “Fransa’nın sömürge hafızasını unutmak için haçlı seferinin zirvesine çıkması beklenmemeli. Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Türk yatırım modelini Fransız yeni sömürgeciliğine karşı mükemmel bir alternatif olarak görüyor.
Cezayir Dış Ticareti Geliştirme Ajansı’na (Algex) göre Türkiye, Cezayir ile ticari ilişkiler açısından Fransa’yı çok geride bıraktı. Şu anda Cezayir’de 800’den fazla Türk firması faaliyet gösteriyor. Cezayir ve Türkiye turizm, kültür ve eğitim sektörlerinde de işbirliği yapmaktadır. Yalnızca Haziran ayı başlarında, dört ticaret anlaşması ile Ankara ile Cezayir arasındaki denizcilik ve diplomatik ortaklık pekişti. denildi.
Geçmiş dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun Afrika’daki varlığının, Fransız sömürgeciliğininki kadar belirgin olmadığı dile getirilen yazıda, Cezayir, bazı ülkelerce kınanan “yumuşak Türk sömürgeciliği” uyarılarına rağmen Türkiye ile uzlaşmaya devam ediyor. İki ülkenin dini yakınlaşması, muhafazakar eğilimleri ve iki ülkenin Fransız karşıtı hırsı da dikkate alınması gereken noktalardır. Cezayir’de, Abderrazak Makri’nin Barış Hareketi Cemiyeti (MSP) mecliste 65 sandalye kazandı. Bu, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerde kilit noktadır. Le Point ile yaptığı röportajda Cezayir Cumurbaşkanı Tebbun, siyasal İslam’a karşı hiçbir endişesi veya güvensizliği olmadığını söyledi.“ ifadeleri yer aldı.
Son olarak, Türkiye’nin Afrika’daki ekonomik ve diplomatik açılımının Cezayirliler için iyi bir referans olacağı belirtilen değerlendirmede, Türkiye’nin, tüm Afrika ülkeleriyle muhatap olduğu açıktır. Kıta ülkeleri ile ilişkileri, özellikle ulusal veya bölgesel bir pazara yönelik ticarete dayalıdır. Cezayir de bu modeli takip etmeye başlıyor.“ açıklaması yer aldı.
Editör: Haber Merkezi