Fransa Senatosu Savunma Komitesi, Fransa ordusunun İHA savaşlarına hazır hale getirilmesine yönelik çağrıda bulunduğu bir rapor hazırladı. Raporda, Türk İHA/SİHA'larının Karabağ, Libya ve Suriye'deki kullanımından bahsedildi. Türkiye'nin, İHA/SİHA'ların büyük ölçekli üretimine ve ihracatına başladığına değinildi.

Fransız Senatosu bünyesindeki Savunma Komitesi, Fransa'nın İHA savaşlarına hazır olması ve drone'lara karşı mücadelenin bir öncelik haline getirilmesine yönelik bir rapor hazırladı.

Fransa'da yayımlanan Ouest-France'nin haberine göre, raporda, ülkede 2019'dan bu yana bir kapasite yakalamanın sürdüğü ve Fransa Silahlı Kuvvetleri'nin 2025 yılına kadar birkaç bin uçağı olacağı belirtiliyor.

TÜRK SİHA'LARI ÖRNEK GÖSSTERİLDİ

Raporda Türk İHA/SİHA'larının savaş bölgelerinde kullanımına da değinildi. Karabağ, Libya ve Suriye örnekleri üzerinde durularak "Savaş alanında drone'ların artan önemi göz önüne alındığında, riskler yüksek" ifadelerine yer verildi.

Habere göre, İsrail ve Çin gibi, Türkiye'nin de drone'ların büyük ölçekli üretimine ve ihracatına başladığı hatırlatılıyor.

Ayrıca haberde, dünyanın en büyük drone ihracatçıları olan İsrail ve Çin gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'nin de büyük ölçekli üretime ve ihracata başladığı hatırlatılarak, Fransa'nın da bu ülkeler gibi 'ucuz' insansız hava araçlarının büyük ölçekli üretimine ve ihracatına başlaması gerektiği vurgulandı.

DRONE'LARLA MÜCADELE ÖNCELİKLİ OLMALI 

Raporda, insansız hava araçları sayısının 2017'de 400 binden 2 buçuk milyona yükseldiği belirtilirken, "İnsansız hava araçlarına karşı mücadele bir öncelik haline getirilmelidir" ifadeleri yer aldı.

Editör: Haber Merkezi