İstanbul
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Hamaney’in vurulduğu o anlar ilk kez anlatıldı: “Güvenlik nedeniyle kamuoyuna çıkmıyor”

Hamaney’in vurulduğu o anlar ilk kez anlatıldı: “Güvenlik nedeniyle kamuoyuna çıkmıyor”

İran’ın dini lideri Mücteba Hamaney’in uzun süredir kamuoyu önüne çıkmaması sağlık durumuna ilişkin iddiaları artırdı. İran kaynakları Hamaney’in hayatta ve karar alabilecek durumda olduğunu savunurken, bazı uluslararası medya organları güvenlik gerekçesiyle kamuoyundan uzak tutulduğunu öne sürdü.

İran’ın dini lideri Mücteba Hamaney’in uzun süredir kamuoyu karşısına çıkmaması, sağlık durumuna ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Özellikle ABD ve İsrail saldırıları sonrası ortaya atılan iddialar uluslararası basında geniş yankı bulurken, İran yönetimi Hamaney’in hayatta ve görevini sürdürebilecek durumda olduğunu savunuyor.

“Güvenlik nedeniyle görünmüyor” iddiası

İran’a yakın kaynaklar, Hamaney’in kamuoyu önüne çıkmamasının temel nedeninin güvenlik riskleri olduğunu öne sürdü. Euronews’in aktardığına göre İran yönetimi, olası saldırı tehditleri nedeniyle dini liderin görünürlüğünü sınırlıyor. Bazı değerlendirmelerde ise İran’daki üst düzey güvenlik toplantılarının daha gizli yürütüldüğü ve Hamaney’in temaslarını sınırlı tuttuğu iddia edildi.

Sağlık durumuyla ilgili farklı iddialar ortaya atıldı

New York Times’a dayandırılan bazı haberlerde Mücteba Hamaney’in ABD-İsrail saldırılarında ağır yaralandığı ve ciddi sağlık sorunları yaşadığı öne sürüldü. İddialara göre Hamaney’in yüzünde yanıklar oluştuğu, bir bacağından ameliyat geçirdiği ve protez beklediği ileri sürüldü. Bazı kaynaklarda ise Hamaney’in konuşmakta zorlandığı ve fiziksel olarak tam kapasite görev yapamadığı iddiaları yer aldı.

İran cephesi iddiaları reddediyor

İranlı yetkililer ise Batı basınında çıkan “ölüm”, “koma” veya “görev yapamayacak durumda” iddialarını reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hamaney’in yaralı olmasına rağmen iyi durumda olduğunu söyledi. Tahran yönetimi ayrıca Hamaney’in devlet yönetimindeki karar süreçlerine dahil olmaya devam ettiğini savunuyor.

Kamuoyuna çıkmaması spekülasyonları artırdı

Mücteba Hamaney’in göreve geldikten sonra görüntülü açıklama yapmaması ve resmi etkinliklerde yer almaması dikkat çekti. Euronews’in haberine göre yemin töreninde Hamaney yerine karton maket kullanıldığı iddiası bile tartışma yarattı. Uzmanlara göre bu durum İran’daki yönetim yapısına ilişkin soru işaretlerini artırırken, Devrim Muhafızları’nın süreçte daha görünür hale geldiği yorumları yapılıyor.

Uluslararası basın yakından izliyor

The Times, New York Times ve çeşitli Avrupa medya kuruluşları son haftalarda Hamaney’in sağlık durumuna ilişkin çok sayıda analiz yayımladı. Bazı haberlerde Kum kentinde tedavi gördüğü, bazılarında ise güvenli bölgede tutulduğu öne sürüldü. Ancak şu ana kadar İran yönetiminden Hamaney’in sağlık durumuna ilişkin ayrıntılı ve doğrudan bir açıklama yapılmadı.