03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Hamas: Ateşkese rağmen İsrail 107’si çocuk 271 Filistinli'yi katletti

Hamas: Ateşkese rağmen İsrail 107’si çocuk 271 Filistinli'yi katletti

Ortadoğu’da kanayan yara haline gelen Gazze meselesinde ateşkes ilanına rağmen sivillere yönelik saldırıların durmadığı ortaya çıktı. Hamas, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkesin ilk ayında İsrail'in 107’si çocuk olmak üzere 271 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.

Ortadoğu’da kanayan yara haline gelen Gazze meselesinde ateşkes ilanına rağmen sivillere yönelik saldırıların durmadığı ortaya çıktı. Hamas, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkesin ilk ayında İsrail'in 107’si çocuk olmak üzere 271 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. Yayımlanan detaylı açıklama, İsrail’in sistematik olarak ateşkesi ihlal ettiğini gözler önüne serdi.

Yazılı açıklamada, İsrail ordusunun her gün çeşitli bahanelerle ateşkes hükümlerini çiğnediği, özellikle sivilleri hedef alan saldırıların sürdüğü belirtildi. Hamas, ateşkese "tam ve iyi niyetle bağlı" kaldığını bildirirken, arabulucu ülkelere Tel Aviv yönetimine baskı yapma çağrısında bulundu.

İsrail Ateşkese Uymadı, Filistinliler Hedef Alındı

Hamas’ın açıklamasına göre, ateşkesin ilk ayında hayatını kaybeden 271 Filistinlinin yüzde 91’i sivil; bunların arasında 107 çocuk, 39 kadın ve 9 yaşlı bulunuyor. Yaralanan 622 kişinin yüzde 99’unun da sivil olduğu, 221’inin çocuk, 137’sinin kadın ve 33’ünün yaşlı olduğu belirtildi.

İsrail’in saldırılarının "intikam güdüsüyle sistematik şekilde" yapıldığı vurgulandı. Özellikle Sarı Hat yakınlarındaki bölgelerde sivillerin alıkonulduğu, balıkçılar da dahil olmak üzere 35 Filistinlinin tutuklandığı ve bunlardan 29’unun halen gözaltında tutulduğu aktarıldı.

Yardım Tırlarının Girişi Kısıtlandı, Sadece %5’lik İhtiyaç Karşılandı

Hamas, Gazze'ye gönderilmesi gereken yardımların da İsrail tarafından sistemli biçimde engellendiğini açıkladı. Günde en az 600 yardım tırının girişine izin verilmesi gerekirken, ilk ayda bu rakam günde 200 tırın altına düştü. Bu tırların %60’ının ticari ürün taşıdığı ve bu ürünlerin “insani yardım” olarak kayda geçirildiği belirtildi.

Ayrıca Gazze’deki insani ihtiyacın yalnızca %5’inin karşılandığı, temel ihtiyaçlar olan et, yumurta ve barınma malzemelerinin girişinin neredeyse tamamen engellendiği ifade edildi. İsrail'in yalnızca bir tır yumurtanın girişine izin verdiği, çadır ve kışlık barınma malzemelerinin hâlâ gönderilemediği belirtildi.

Yeniden İnşa Çabaları da Engelleniyor

Açıklamada, İsrail’in Gazze’deki enkaz kaldırma ve altyapı onarımını da engellediği kaydedildi. Elektrik santrali başta olmak üzere, fırınlar, hastaneler ve su sistemleri için gereken malzemelerin girişine izin verilmediği vurgulandı. Hamas, bu tutumun sivil yaşamı bilerek felç etmeye yönelik olduğunu savundu.

Refah Kapısı Açılmadı, Gazze'deki Kriz Derinleşti

Ateşkes anlaşması çerçevesinde 20 Ekim’de açılması gereken Refah Sınır Kapısı'nın İsrail tarafından hâlâ kapalı tutulduğu belirtilirken, bu durumun hastalar, öğrenciler ve siviller açısından insani bir trajediye dönüştüğü ifade edildi.

Zikkim Sınır Kapısı’nın da kapalı tutulmaya devam ettiği, bu durumun Ürdün üzerinden gelen insani yardımların da bölgeye ulaşmasını engellediği kaydedildi. Hamas, Gazze'ye en az 300 bin çadırın acil olarak girişine izin verilmesini talep etti.

İsrail Esir Bilgilerini Vermiyor, Uluslararası Hukuk İhlal Ediliyor

Ateşkes kapsamında Filistinlilere teslim edilen cesetler arasında gözleri bağlı infaz edilmiş ve tanklarla ezilmiş kurbanların olduğu belirtildi. Bu durumun açık bir savaş suçu olduğu ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği vurgulandı.

İsrail’in, alıkoyduğu Filistinlilerin listesini hâlâ açıklamaması ve kaybolan 1800’den fazla kişinin akıbetinin bilinmemesi de uluslararası kamuoyuna çağrı yapılmasına neden oldu. Hamas, bu noktada özellikle Kızılhaç ve arabulucu ülkeleri göreve çağırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *