Türkiye, Suriye’deki savaşın izlerini silmeye yönelik ekonomik hareketliliğe katkı sağlayan yeni bir adımla dikkat çekiyor. Uzak Doğu ülkelerinden gemilerle Hatay’ın İskenderun Limanı’na getirilen ikinci el araçlar, tırlarla Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye’nin tampon bölgelerine sevk ediliyor.
İkinci El Araçlar Suriyeli Tüccarlara Teslim Ediliyor
Gemilerden alınan araçlar, tırlarla Reyhanlı üzerinden sınır kapısına ulaştırılıyor ve burada Suriyeli tüccarlara teslim ediliyor. Araçlar, Suriye içinde çeşitli bölgelere dağıtılarak hem ihtiyaçlara cevap veriyor hem de ekonomiye canlılık kazandırıyor.
Aylık Bin 500 Araç Geçişi
Tır şoförlerinin verdiği bilgiye göre:
Her tır seferinde 6 araç taşınıyor.
Ayda ortalama 1.500 araç sınırın karşı tarafına geçiriliyor.
Şoförler sefer aralarında sınırda 3 ila 5 gün bekleme yapıyor.
"Savaştan Sonra Hareketlilik Arttı"
Tır şoförü Aydın Eker, savaştan sonra geçişlerin hızlandığını belirterek, "Ayda 3-4 sefer yapıyoruz, araçları bırakıp geri dönüyoruz" dedi. Bir başka şoför Mehmet Ay ise, "10 günde 150 araç taşıdıklarını" ifade etti. Yoğunluk ve artan talep, bölgedeki lojistik trafiği önemli ölçüde artırdı.
