Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta deneme atışının yapıldığı Rusça Sarmat olarak adlandırılan, Şeytan 2 olarak bilinen füzelerle atılım içine girdiklerini söylemişti..

Dünyanın en uzun menzile sahip kıtalararası balistik füzesi olduğu tahmin edilen ve nükleer kapasiteye sahip olan füzeler ile ilgili konuşan Rus yetkililer, füzenin sonbahara kadar kullanıma hazır hale geleceğini söyledi.

Roscosmos isimli Rus uzay ajansının başkanı Dmitri Rogozin, füzenin ABD’yi vuracak kadar konuma geleceğini de iddia etti.

10 ya da daha fazla nükleer savaş başlığı kapasiteye sahip olan füzelerin ABD ya da Avrupa’da istediği hedefi vurabileceği, buna karşı koyabilecek bir sistemin henüz dünyada bulunmadığı duyuruldu.

İngiliz Daily Mail, paylaştığı haritada ABD’nin Avrupa’daki askeri üslerinin de Rusya’nın hedefinde olduğunu ima etti.

Rus devlet televizyonuna konuşan Rogozin, füzelerin Moskova’nın 3 bin kilometre doğusundaki Krasnoyarsk bölgesinde konuşlandırılacağını söyledi. Rogozin, “Bu süper silahın tanıtılması tarihi bir an ve Rusya’nın çocukları ve torunlarının gelecek 30-40 yıl boyunca güvenliğini sağlayacaktır” dedi.

İngiliz Daily Mail gazetesi, paylaştığı bir görsel ile ABD’nin Avrupa’daki askeri üslerini harita üzerinden gösterdi. 

İngiliz medyası, Rusya’nın bu füze ile Avrupa’daki ABD askeri üslerini vurabileceğini ima ederek, Türkiye’deki İncirlik üssünün de potansiyel olarak hedefte olduğunu öne sürdü.

Putin daha önce silahı ‘yenilmez' olarak tanımlamıştı. Orijinal Sovyet dönemi Şeytan füzesi 1970'lerden beri hizmetteyken, Şeytan 2'nin 2000'lerin başından beri geliştirildiği belirtildi.
 

Editör: Haber Merkezi