İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İngiltere Başbakanı Johnson: Türkiye'nin en önemli katkısı Bayraktar TB2'lerdir

İngiltere Başbakanı Johnson: Türkiye'nin en önemli katkısı Bayraktar TB2'lerdir

İngiltere Başbakanı Johnson, NATO ve G7 toplantılarının ardından "Türkiye'nin şu anda (Ukrayna'ya destek noktasında) yaptığı en önemli katkılardan biri bence çok değerli olduğunu düşündüğüm (Bayraktar) TB2'lerdir" dedi

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Türkiye'nin şu anda (Ukrayna'ya destek noktasında) yaptığı en önemli katkılardan biri bence çok değerli olduğunu düşündüğüm (Bayraktar) TB2'lerdir." dedi.

Boris Johnson, NATO ve G7 toplantılarının ardından basın toplantısı düzenledi.

İngiltere'nin, Ukrayna'ya öldürücü silah yardımını artırma noktasında benzer düşünen müttefiklerle çalışacağını söyleyen Johnson, "Bugün İngiltere'nin (Ukrayna’ya) 6000 füze daha göndereceğini ve bugüne kadar sağladığımız öldürücü (silah) yardımını iki katından fazlasına çıkarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için 25 milyon sterlinlik fon sağlayacağımızı duyurdum." ifadesini kullandı.

Johnson, ayrıca hem Polonya hem de Estonya'daki İngiliz birliklerin artırılmasının yanı sıra birliklerin Bulgaristan'a yeni konuşlanma yapılacağı bilgisini paylaştı.

Johnson, uzun vadede özgür ve demokratik bir Ukrayna'nın desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in alabileceği mesaj şudur: Ukrayna yalnız değildir. Kiev, Mariupol, Lviv ve Donetsk halkının yanındayız." dedi.

Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmeyeceği yönündeki değerlendirmesini de yineleyen Johnson, NATO içerisinde yer alan hiçbir ülkenin bunu yapmayacağını belirtti.

İngiltere Başbakanı Johnson, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un, "Johnson’a gelince, onu Rus karşıtı olma yarışının en aktif katılımcısı olarak görüyoruz. Bu bir dış politika çıkmazına yol açacaktır." ifadeleri sorulduğunda, kendisinin Rus karşıtı olmadığını söyledi.

Rus halkına sempati duyduğunu ancak Putin'e sempati duymadığını dile getiren Johnson, "Putin'in yaptığının tamamen felaket olduğu, Ukrayna'yı işgalinin insanlık dışı ve barbarca olduğu ve bu işgalin 80 yıldır Avrupa kıtasında görmediğimiz türden bir davranışa dönüştüğü konusunda hepimiz hemfikiriz." dedi.

Johnson, Ukrayna'da nükleer tehdidin ne kadar somut olduğuyla ilgili bir soru üzerine, nükleer silahların kullanımına ilişkin tartışmaların gerçekte olup bitenlerden "dikkati dağıtmak" olduğunu ve bunun "masum insanlara geleneksel yöntemlerle vahşi bir saldırı" olduğunu belirtti.

Johnson, basın toplantısı sona erdikten sonra geri dönerek, bir basın mensubunun daha sorusunu cevaplamak istediğini ve bu kişinin kendisini gazetecilik yaptığı yıllarından hatırladığını söyledi.

İngiliz Başbakan Johnson, basın mensubunun, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile görüştünüz. Türkiye ve İngiltere, Ukrayna'nın yakın dostları. Bize Ukrayna'ya daha fazla silah sağlayabileceğinizi söylediniz ama hava savunmasından bahsetmediniz. Silahlar nelerdir? Ukrayna için ne gerekli?" soruları üzerine şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin şu anda (Ukrayna'ya destek noktasında) yaptığı en önemli katkılardan biri bence çok değerli olduğunu düşündüğüm (Bayraktar) TB2'lerdir. İngiltere’nin sağladığı şey ise eminim siz de görmüşsünüzdür, hava savunmamız ve Ukraynalıların onları nasıl kullanacaklarını anlamalarına yardımcı oluyoruz. Bence bu tamamen mantıklı ama gerçekten söylediklerimin ötesine geçmem gerektiğini düşünmüyorum."