Dünya genelinde küresel bir krize dönüşen Covid-19 salgınına karşı aşı üretimine ilişkin çalışmalar, pek çok ülkede devam ediyor.

İngiltere merkezli AstraZeneca ilaç şirketi tarafından yapılan açıklamada, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen AZD1222 aşısı ile Rusya'nın Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının kombinasyonları daha güçlü bir bağışıklık tepkisi için deneneceği aktarıldı. Açıklamada, "Farklı Covid-19 aşılarının kombinasyonları, daha güçlü bir bağışıklık tepkisi ve daha geniş koruma oluşturmada önemli bir adım olabilir" denildi.

AstraZeneca, bu yaklaşımın koruma ve erişilebilirlik konusunda aşı kombinasyonlarının potansiyelini keşfetmek için önemli olduğunu ifade ederken, söz konusu aşı kombinasyonunun, yetişkin gönüllüler üzerinde test edileceğini bildirdi.

AZD1222 ve Sputnik V aşıları içerdikleri genetik materyal açısından benzerlik gösteriyor. Aşıların her ikisi de SARS-CoV-2 virüslerinin genetik materyalini içeren ancak kopyalanamayan adenoviral vektör aşılar olarak biliniyor.

İNGİLTERE'DE VAKA SAYILARI ARTIYOR

İngiltere'de koronavirüs salgınında vaka ve can kayıpları artmaya devam ediyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 21 bin 672 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 1 milyon 809 bin 455'e ulaştığı belirtildi. Ülkede Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 424 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 63 bin 506'ya yükseldi.

İngiltere'de koronavirüs tespit edilen kişilerle temas edenlerin zorunlu karantina süresi 14 günden 10 güne düşürüldü. Hem koronavirüs tespit edilen kişilerle olan temaslarda, hem de yurt dışından İngiltere'ye yapılan seyahatlerde karantinanın 10 gün olacağı belirtildi. 14 Aralık'tan itibaren başlayacak olan yeni karantina süresi, İngiltere, İskoçya Kuzey İrlanda ve Galler'de geçerli olacak.

İngiltere'de 2 Aralık'ta sona eren ulusal kısıtlamaların ardından İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi, (ONS) 5 Aralık haftasında başkent Londra ve İngiltere'nin doğusunda koronavirüs vaka sayılarında artış olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Matt Hancock dün yaptığı açıklamada, vakaların artmakta olduğu Londra, Kent ve Essex'in virüsten kötü etkilenen bölgelerinde ortaokul öğrencileri, aileleri ve öğretmenleri için toplu testlerin uygulanacağını duyurmuştu.

Editör: Haber Merkezi