İran basınında yer alan haberlerde, ABD ile İran arasında sürdürülen dolaylı müzakerelerde yeni şartların masaya geldiği öne sürüldü. İranlı yetkililerin açıklamalarına göre Tahran yönetimi, bazı güven oluşturucu adımlar atılmadan yeni müzakere turuna geçilmeyeceğini bildirdi.
Yarı resmi Fars Haber Ajansı’na konuşan ismi açıklanmayan bir İranlı yetkili, ABD ile görüşmelerin yeniden başlaması için beş temel şartın yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Yetkili, bu şartların “asgari güven oluşturucu güvenceler” olduğunu ifade etti.
İran’ın öne sürdüğü 5 şart açıklandı
İran basınında yer alan bilgilere göre Tahran yönetiminin müzakereler için öne sürdüğü şartlar arasında tüm cephelerde savaşın sona ermesi, yaptırımların kaldırılması, bloke edilen İran varlıklarının serbest bırakılması, savaş nedeniyle oluşan zararların tazmin edilmesi ve Hürmüz Boğazı üzerindeki İran egemenliğinin kabul edilmesi yer aldı.
İranlı yetkililer, bu taleplerin karşılanmaması halinde ABD ile yeni müzakere sürecine başlanmayacağını belirtti. İran basını ayrıca Washington yönetiminin özellikle nükleer program konusunda sert tutumunu sürdürdüğünü yazdı.
Nükleer program başlığı krizin merkezinde
ABD’nin İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlandırmasını istediği belirtilirken, Tahran yönetimi ise nükleer faaliyetlerden tamamen vazgeçmeye sıcak bakmadığını açıkladı. Taraflar arasındaki en büyük anlaşmazlık konusunun nükleer program olduğu ifade edildi.
İsrail basınında yer alan iddialarda ise ABD’nin İran’dan uzun süreli uranyum zenginleştirme kısıtlaması talep ettiği öne sürüldü. İran tarafının ise bu talepleri “aşırı” bulduğu aktarıldı.
Hürmüz Boğazı detayı dikkat çekti
Müzakerelerde Hürmüz Boğazı konusu da öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. İran tarafı boğaz üzerindeki egemenlik haklarının tanınmasını isterken, ABD’nin bölgede serbest deniz ulaşımını garanti altına almak istediği belirtildi.
Uzmanlar, Hürmüz Boğazı’nın küresel enerji piyasaları açısından stratejik öneme sahip olduğunu ve taraflar arasındaki gerilimin petrol fiyatları üzerinde doğrudan etkili olabileceğini değerlendiriyor.
Diplomatik temaslar sürüyor
Taraflar arasında dolaylı görüşmelerin Pakistan ve Umman üzerinden sürdüğü belirtilirken, henüz resmi bir anlaşmaya varılmadığı bildirildi. ABD ve İran’ın savaşın sona erdirilmesi ve yeni nükleer çerçevenin oluşturulması için temaslarını sürdürdüğü kaydedildi.
