Türkiye ile Suriye ilişkilerinde yumuşama sinyalleri gelirken, İran basını çarpıcı bir iddiada bulundu.

Hükümetin Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa açık kapı bıraktığı açıklamalar gündemdeki yerini koruyor.

Türkiye, Suriye'de 2011'de başlayan savaşta Esad karşıtı muhalefeti destekliyordu. İran basınının iddiası bütün dengeleri değiştirecek haber içeriği taşıyor.

İran haber ajansı Tasnim, Türkiye'nin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) Türkiye'den ayrılma çağrısı yaptığını öne sürdü. 

Türkiye'den bir yetkilinin geçen hafta SMDK Başkanı Salim el Muslat'la toplantı yaptığı ileri sürülürken, haberde ismi açıklanmayan Türk yetkilinin görüşmede “Ankara'nın Şam'la ilişkileri yeniden tesis etmeye kararlı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini” söylediği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geçen hafta SMDK Başkanı Salim el Muslat, Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa’yla bir araya gelmişti.

Tasnim, Ankara'nın Suriyeli muhalif örgütün Türkiye'deki tüm siyasi ve medya faaliyetlerine son vererek yeni bir ülkeye gitmesini istediğini aktardı. Kaynaklar, SMDK lideri El Muslat'ın da Türkiye'den gitme talebini kabul ettiğini ve Suudi Arabistan'a gitmeyi teklif ettiğini belirtti. Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa'nın ise Ürdün'e gitmeyi önerdiği kaydedildi.
 

Editör: Haber Merkezi