Ortadoğu'da tansiyonun giderek arttığı bir dönemde, İran'dan dikkat çekici bir hamle geldi. Ülke, İsrail istihbarat servisi MOSSAD adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen bir kişiyi idam etti. Gelişme, bölgedeki güç dengeleri açısından yeni tartışmaları beraberinde getiriyor.
İdam Edilen Casus: Muhammed Emin Mahdavi Şeyesteh
Yarı resmi İran haber ajansları Tasnim ve Fars’a göre, 2023’ün sonlarında tutuklanan Muhammed Emin Mahdavi Şeyesteh’in cezası infaz edildi. Tasnim, Şeyesteh’i "MOSSAD’a bağlı siber operasyonlar yürüten birimin başı" olarak tanımladı. İranlı yetkililere göre Şeyesteh, İsrail ile gizli bilgi paylaşımında bulundu.
İsrail Saldırıları ve Artan İnfazlar
İsrail’in 13 Haziran’da İran’a yönelik saldırılar başlatmasının ardından, İran’da casusluk suçlamasıyla idam edilenlerin sayısı üçe ulaştı. İlk infaz 16 Haziran sabahı, ikincisi ise 22 Haziran'da gerçekleşti. İran yargısı, ulusal güvenliğin korunması adına sert adımlar atıldığını vurgularken, insan hakları örgütleri bu yargılamaların şeffaf olmadığını ve infazların usulsüz gerçekleştiğini iddia ediyor.
